General Ben Hodžis: “Rusija je stvarna pretnja Evropi”

Tanjug
General Ben Hodžis: “Rusija je stvarna pretnja Evropi”

London - Komandant američke vojske u Evropi, general pukovnik Frederik Ben Hodžis, upozorio je da se Evropa suočava sa “stvarnom pretnjom” od Rusije.

“To nije pretpostavka. Postoji ruska pretnja”, rekao je Hodžis u intervjuu za britanski list “Telegraf”.

Hodžis je kao primjere naveo pretnju ruskog ambasadora Danskoj “da će biti nuklearna meta ukoliko se uključi u bilo kakav program protivraketne odbrane”, kao i “nebezbjedan način na koji ruski avioni lete bez transpondera blizu civilnih aviona”, što je ocjenio kao neprofesionalno postupanje.

Američki general je govorio za britanski list na marginama vojnog brifinga nakon vježbe premeštanja “patriot raketa” kopnenim putem, više od 1200 kilometara preko Evrope, u blizinu Varšave.

Namjera ovako vidljivog vojnog angažovanja bilo je da se pošalje signal i razuvjere saveznici, istakao je Hodžis.

“Ne mislim da je vojna konfrontacija neizbježna. Ali morate da budete vojno spremni kako bi obezbjedili efikasnu diplomatiju”, rekao je Hodžis
Hodžis je rekao da rusko angažovanje na istoku Ukrajine, za šta Zapad optužuje Moskvu, pokazuje da su Rusi vojno dosta napredovali, posebno na polju elektronskog ratovanja, ali da ne misli da je ovo početak novog Hladnog rata.

“To je bila drugačija situacija, sa ogromnim snagama i velikim brojem nuklearnog oružja... Niko to više ne može da priušti”, istakao je Hodžis.

Rusija neće rizikovati otvoren napad na neku članicu NATO, jer napad na jednu znači napad na sve, smatra Hodžis, ali će pokušati da izvrši pritisak drugim sredstvima, kao što su informacioni, ekonomski pritisak ili narušavanje granice.

“Ukoliko je cilj (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina da razbije alijansu, to čini na pogrešan način”, rekao je Hodžis, uz ocjenu da mnoge države žele da se priključe EU i NATO jer “žele sigurnost i prosperitet”.

Komentarišući ocenu iz posljednjeg intervjua nobelovca Gintera Grasa da čovječanstvo “mjesečari” ka novom Svjetskom ratu, general Hodžis je rekao da misli da je “mjesečaranje bilo prije nekoliko godina, kada smo mislili da Rusija želi da bude deo međunarodne zajednice”.

“Oni su bili sa nama u Bosni. Mi zaista imamo mehanizam za njih da sarađuju sa NATO”, rekao je Hožis.

“Ali mislim da smo sad potpuno budni”, zaključio je američki general.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana