“Гардијан”: Џон Болтон - човјек који је увијек спреман за рат

Срна
“Гардијан”: Џон Болтон - човјек који је увијек спреман за рат

Лондон - Амерички савјетник за националну безбједност Џон Болтон упорно подстиче тензије са Сјеверном Корејом, Ираном и Венецуелом, што је складу са његовим вишедеценијским заузимањем најагресивнијег става по било ком питању и напорима да САД увуче у рат са било ким, пише “Гардијан”.

“САД су сада умијешане у највеће сукобе на свијету који имају потенцијал да прерасту у рат, а на мјесту возача на сва три фронта је Џон Болтон, један од најзагриженијих вјерника у америчку војну силу у историји Бијеле куће”, наводи лист. “Гардијан” оцјењује да је Ботлон посљедње четири деценије “инвентар” америчке спољне политике, те да је све вријеме заговарао најоштрије ставове по било ком питању које је пред њега стављено.

“Он истински вјерује да је свијет са Америком као предводником боље и безбједније мјесто, не само за нас, већ и за цијели свијет”, рекао је Марк Грумбриџ, који је радио за Болтона више од 10 година.

Чини се да је Болтон играо кључну улогу неуспјеху другог самита америчког предсједника Доналда Трампа са лидером Сјеверне Кореје Ким Џонг Уном у фебруару, када је саставио максималистичку листу захтјева за разоружање у смислу “све или ништа”, а што је Пјонгјанг одбацио, наводи “Гардијан”.

Исти извор наводи да је Болтон у центру пажње и када је ријеч о Венецуели, с обзиром да је нагласнији амерички заговорник промјене режима у тој земљи.

“Он је у ту сврху чак снимио видео на коме узалудно позива помоћнике предсједника Николаса Мадура да напусте свог лидера”, подсјећа “Гардијан” и додаје да се Болтон залагао да америчка Јужна војна команда нађе агресивније рјешење за предсједника Венецуеле Николаса Мадура.

У брзопотезној ескалацији тензија са Ираном, Болтон је опет преузео инцијативу промовисањем војног распоређивања у Персијском заливу, наводи “Гардијан”.

Лист пише да је Болтон наљутио појединце у Пентагону, али и обавјештајне агенције сензационалистичким спиновањем података о кретању иранске војске.

“Гардијан” наводи да је Болтон имао веома необичан састанак о Ирану 29. априла, али не у Бијелој кући, већ у сједишту Централне обавјештајне агенције, што подсјећа на вријеме пред рат у Ираку, када је Дик Чејни, тадашњи амерички потпредсједник, учинио исту ствар.

Описујући став и понашање Болтона, лист подсјећа на епизоду са бразилским дипломатом Хозеом Бустанијем, који је био генерални директор Организације за забрану хемијског оружја и који је успио да убиједи Либију и Ирак да потпишу конвенцију о хемијском оружју.

“Чињеница да су Либија и Ирак потписале конвенцију поткопавала је америчку стратегију рата са тадашњим предсједником Ирака Садамом Хусеином и Вашингтон је био бијесан и инсистирао је да је Бустани тиме прекорачио мандат”, подсјећа “Гардијан”.

Лист пише да је Болтон, који је тада био подсекретар за контролу оружја и није креирао, већ је проводио политику, у фебруару 2002. године запријетио Бустанију да се одмах повуче, што је овај одбио.

“Бустани је касније рекао да му је Болтон дао рок од 24 часа да се повуче и да, уколико одбије, Американци одлично знају гдје живе његова дјеца”, пише “Гардијан”.

Бустани, чија су два сина тада радила у Њујорку, био је запрепаштен али ипак није попустио. Међутин, администрација предсједника Џорџа Буша ипак га је касније смијенила. /крај/дд

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана