Гардијан: Циљ да се Ципрасова влада понизи

Агенције, Фото ЕПА
Гардијан: Циљ да се Ципрасова влада понизи

Лондон - Европска елита жели промјену режима у Грчкој и није јој довољно да Сириза само поклекне, пише данас у ауторском тексту британски "Гардијан".

Уредник "Гардијана" Сеумас Милне у коментару наводи да је "изван сваке сумње" да њемачка канцеларка Ангела Меркел и тројка коју чине међународни кредитори жели да уклони изабрану Владу у Атини.

"Они желе промјену режима. Наравно, не војном силом, овом операцијом управљају Берлин и Брисел, а не Вашингтон", пише британски лист.

Све што су учинили протеклих седмица у вези са администрацијом љевичарске Сиризе, изабране да прекине политику штедње, чини се осмишљеним да подијели или дискредитује Владу грчког премијера Алексиса Ципраса, наводи "Гардијан".

Аутор као примјер таквог покушаја наводи понуду Ципраса "која је изгледала као скоро потпуно прихватање пакета мјера штедње о којем је за недјељу заказао референдум", али је Меркелова одбацила могућност разговора, све док се не види резултат гласања.

"Назнака искреног компромиса нема. Циљ је очигледно да се Ципрасова влада понизи и у току су припреме за њену привремену замјену администрацијом која ће бити послушнија", наводи "Гардијан".

Према најоптимистичнијем сценарију, из докумената ММФ-а, мјере штедње у Грчкој трајаће бар до 2030, наводи британски лист.

"Уколико успију да Ципраса свргну са мјеста премијера, онда би се мање деструктиван пакет могао понудити неком послушнијем грчком лидеру који ће га замијенити", наводи "Гардијан".

Зато је ЕЦБ одлучила да укине хитно финансирање грчких банака након што је Ципрас расписао референдум о мјерама штедње, што је резултирало затварањем банака и контролом капитала, сматра "Гардијан".

Британски лист наводи да је, по расписивању референдума, "један европски лидер за другим упозоравао Грке да се не обазиру на Владу и гласају "за", јер ће у супротном бити избачени из еврозоне, са драстичним посљедицама".

Страх Берлина и Брисела лежи у томе да ће грађани земаља попут Шпаније и Португала, који су поднијели највећи терет штедње у еврозони, жељети да се и њима дугови отпишу и да се политика штедње прекине, наводи "Гардијан".

"Они то називају 'моралним ризиком'. Али то нема никакве везе са моралом, већ је искључива посљедица дисфункционалне монетарне уније, једног деструктивног неолибералног економског модела наметнутог споразумом и политике штедње која се спроводи како би се осигурао профит корпорација", пише "Гардијан".

Према писању "Гардијана", права опасност за Европу је заправо то да, уколико Сириза попусти или се распадне, та пропаст изазове пад популарности покрета попут Подемоса у Шпанији, што би онда оставило брисани простор за десничарске популисте.

"У сваком случају, било који договор Грчке и Европе којим дуг не би био отписан, а штедња окончана - само ће одложити кризу. Ако Сиризина влада преживи, мораће да промијени правац. Њена судбина и њен хаотични сукоб са владарима еврозоне обликоваће будућност Европе", закључује "Гардијан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана