Krvavi protesti: Najmanje 15 poginulih i 200 povrijeđenih FOTO

Agencije
Krvavi protesti: Najmanje 15 poginulih i 200 povrijeđenih FOTO

Karači - Najmanje 15 ljudi poginulo je, a 200 ih je ranjeno tokom nasilnih demonstracija koje su danas održane u većim pakistanskim gradovima kao znak protesta protiv američkog antiislamskog filma, saopštili su bolnički izvori, a javile agencije.

U Pešavaru su poginula četiri lica, tri demonstranta i jedan vozač pakistanske televizijske stanice.

Do sukoba između demonstranata i policije došlo je kada su demonstranti upali i zapalili dva bioskopa.

Devet lica, jedan policajac i osam demonstranta, poginula su, a 65 lica je ranjeno u sukobu koji je izbio tokom demonstracija u Karačiju.

Proteste širom muslimanskih država prouzrokovao je američki niskobuyetni antiislamski film "Nevinost muslimana".

Francuzi u strahu, protesti se nastavljaju

Zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom satiričnom časopisu ''Šarli Ebdo'', vlasti u Parizu preduzimaju mjere kako bi zaštitile francuske državljane u 20-ak muslimanskih zemalja.

U očekivanju antifrancuskih protesta zatvorene su ambasade, konzulati, kulturni centri i škole iz straha da bi mogli da budu mete napada.

“Frans pres” izvještava da su zapadne diplomatsko-konzularne misije u islamskom svijetu pod povećanim oprezom uoči molitve petkom, poslije kojih često usljede protesti.

Glavni urednik lista koji je objavio sporne karikature odbacio je optužbe za provokacije, napominjući da je posao novinara komentarisanje aktuelnih događaja.

Tuniska vlada je zabranila proteste poslije dojave da se sprema nasilje povezano s protestima zbog karikatura objavljenih u francuskom nedjeljniku.

Pozivi na proteste kružili su društvenim mrežama. Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je “sve Tunišane i građansko društvo da pokažu razumijevanje”, a “narod da ne prihvati pozive na proteste”, prenosi Frans pres.

Ministar unutrašnjih poslova Tunisa rekao je da vlasti imaju operativne podatke da neke grupe planiraju pljačke i nasilje poslije današnje centralne nedjeljne molitve u džamijama.

SAD osuđuje film u kojem se nipodaštava prorok Muhamed.

Američka ambasada u Islamabadu, u pokušaju da umiri gnjev javnosti zbog antiislamskog filma proizvedenog u SAD, potrošila je 70.000 dolara za zakupljivanje reklamnog prostora na pakistanskim televizijama, za prikazivanje snimaka u kojima predsjednik Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton osuđuju “Nevinost muslimana”.

- Od osnivanja, Sjedinjene Države su nacija koja poštuje sve vjere. Mi odbacujemo svako nipodaštava vjerskih uvjerenja drugih - rekao je Barak Obama.

Stejt department je saopštio da je ambasada poslala u sedam pakistanskih televizija snimke od 30 sekundi, u kojima se Obama i Klinton ograđuju od sadržaja filma u kojem se ismijava islamski prorok Muhamed, a koji je pokrenuo proteste u više od 20 muslimanskih zemalja, čiji epilog je najmanje 30 mrtvih.

- Dozvolite mi da budem jasna. Američka Vlada nema apsolutno nikakve veze sa ovim video snimkom. Mi apsolutno odbacujemo njen sadržaj i poruku - rekla je Hilari Klinton.

Izjave Obame i Klintona su na enegleskom jeziku, ali su titlovane na urdu, glavni pakistanski jezik.

Sud u Americi odbacio je zahtjev da se naloži internet sajtu JuTjub da ukloni film “Nevinost muslimana”, koji je izazvao nasilne proteste na Bliskom Istoku i u Africi.

Američki sud odbio da naloži "Jutjubu" uklanjanje "antiislamskog" filma

Američki sud odbacio je zahtjev da se naloži internet sajtu "Jutjub" da ukloni trejler filma "Nevinost muslimana", koji je izazvao nasilne proteste na Bliskom Istoku i u Africi.

Takav zahtjev je uputila jedna od glumica ovog niskobuyetnog filma Sindi Li Garsija, rekavši da je nakon emitovanja klipa njen i život njene porodice ugrožen.

Ona je rekla da je prevarena prilikom snimanja kadrova u kojima je učestvovala i da nije znala da se radi o filmu u kome se vrijeđa islam.

Autor filma Nakula Beseli Nakula, američki državljanin egipatskog porijekla, danima se krije, pošto su islamski fundamentalisti pozvali na njegovo ubistvo.

Nakon emitovanja filma, u muslimanskim zemljama širom svijeta došlo je do nereda i napada na diplomatska predstavništva Sjedinjenih Američkih Država.

Miran protest navijača u Novom Pazaru

Završen protest u Novom Pazaru koji su organizovali navijači fudbalskog kluba iz tog grada zbog objavljivanja dijela filma "Nevinost muslimana". Bez incidenata.

Protestna šetnja bila je zakazana u 14 časova, a završena je oko sat vremena kasnije.

U šetnji je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, a sam protest protekao je mirno i bez incidenata.

Demonstranti su uzvikivali "Tekbir alahu ekber" i nosili transparente na kojima piše "Poslanik (Muhamed) u mom srcu", "Sloboda za Palestinu, Avganistan i Libiju".

Demonstranti su nosili i zastave, među kojima je zastava Turske i bošnjačka zastava sa ljiljanima.

Jedan od vođa navijačke grupe "Torcida Sanyak" rekao je da su demonstranti željeli da mirnim protestom izraze negodovanje zbog objavljivanja filma "Nevinost muslimana" u kome se izvrgava ruglu prorok Muhamed.

Taj navijač se nije predstavio, ali je okupljenima rekao da želi da skup bude miran.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, kaže da se IZuS nije uključila u organizaciju današnjeg skupa, ali da ga podržava.

- Razumem pravo mislimana da protestuju protiv uvreda. Islamska zajednica nije se odlučila na organizaciju takvog skupa, ali nije ni protiv da se tako izrazi neslaganje sa tim uvredama, ali one ne mogu biti izgovor za nasilje - kazao je on.

Muslimanski lider apelovao za mir

Glavna muslimanska organizacija u Francuskoj apelovala je danas za smirivanje situacije poslije štampanja novih karikatura proroka Muhameda, što je pojačalo bojazan od demonstracija.

Karikature satiričnog nedjeljnika "Šarli Ebdo" izazvale su veoma negativne komentare, nekoliko dana poslije objavljivanja inserata iz filma o proroku Muhamedu nakon kojih su uslijedili protesti u mnogim muslimanskim zemljama.

Francuske ambasade, škole i kulturni centri danas su zatvoreni u dvadesetak zemalja, a policija je u pripravnosti u Parizu, iako su zabranjeni skupovi nekih muslimanskih organizacija.

Mohamed Musaui, lider Savjeta francuskih muslimana, opisao je film i karikature kao "akt agresije", ali je apelovao da francuski muslimani ne učestvuju u neodobrenim uličnim demonstracijama.

- Ponavljam poziv Savjeta da se ne protestuje – svaki protest može da bude kompromitovan i kontraproduktivan - rekao je Musaui francuskom radiju RFI.

Zapaljena dva bioskopa u Pešavaru

Dva bioskopa u Pešavaru, gradu na sjeverozapadu Pakistana, zapaljena su danas tokom demonstracija organizovanih protiv emitovanja američkog antiislamskog filma, saopštila je policija.

- Čuvar jednog od bioskopa pucao je na gomilu demonstranata koji su upali u salu i zapalili je. Tom prilikom ranjen je jedan
demonstrant - izjavio je zvaničnik policije Gohar Ali.

Oko 250 demonstranta uputilo se potom ka drugom bioskopu u kojem su uništili inventar i potom ga zapalili.

Do manjih sukoba došlo je i u gradu Ravalpindiju.

U većim gradovima u Pakistanu pojačane su mjere bezbjednosti, posebno oko stranih predstavništava.

U glavnom gradu Islamabadu prodavnice su zatvorene, a policija je blokirala ulazak u hotel Serena, dok su telekomunikacione službe blokirale mobilnu mrežu u većim gradovima u zemlji.

Zvaničnik telekomunikacione kompanije izjavio je da je kompanija dobila naredbu da suspenduje usluge od 7 do 18 časova, da bi bila osugurana bezbjednost stanovništva.

Prekid mobilne telefonije teorijski onemogućava da se organizujuju istovremeni protesti i sprječava mogućnost aktiviranja bombi sa distance.

 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana