Француска осујетила пет терористичких напада

Агенције
Француска осујетила пет терористичких напада

Париз - Француска је осујетила пет терористичких напада и растурила 13 мрежа повезаних са екстремистима у Сирији, саопштио је данас министар унутрашњиих послова Француске Бернар Казнев.

Број младих људи из Француске који одлазе да се боре на страни екстремиста, дуплиран је током прошле године, упозорио је Казнев.

Француска је ријешена да прекине терористичке мреже, али око 1.200 грађана отишло је у Сирију, укључујући 400 који су у ратној зони и 200 на путу, рекао је француски министар.

Он није открио детаље пет напада који су спријечени од августа 2013, осим да су их планирали недавни повратници из Сирије или они који још нису напустили ратну зону.

Двије младе жене у пратњи двоје дјеце, заустављене су у суботу на аеродрому у Паризу на путу ка Турској, рекао је Казнев у извештају влади.

Многи, међутим, одлазе неометано, посебно млади људи који крију своје намјере од породице и пријатеља.

Око једне трећине потенцијалних џихадиста недавно су прешли у ислам, додао је Казнев.

Француски борци чине највећи контигент међу Европљанима које муслимански екстремисти у Ираку и Сирији регрутују, и безбједносни званичници страхују да би они могли да се врате, обучени у ратовању, и да изведу нападе у домовини

Позиви Исламске државе за нападима слободних стрелаца на Западу додатно су појачали забринутост.

Француз, за кога се вјерује да борио на страни те екстремистичке групе,  оптужен је за пуцњаву у Јеврејском музеју у мају у Бриселу, када су погинуле четири особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана