Француска Полинезија тражи одштету за атомске пробе

Агенције
Француска Полинезија тражи одштету за атомске пробе

Папете - Скупштина Француске Полинезије припрема се да од Владе француског предсједника Франсоа Оланда затражи скоро милијарду долара одштете за штету нанијету острвима нуклеарним пробама.

Британски дневник "Индипендент" пише да комитет конзервативне странке "Тахоера Хујратира" указује на 210 нуклеарних проба које је Француска извршила од 1966. до 1996. године на острвима у јужном Пацифику.

Полинезијски лист "Депеше де Тахити", пише да комитет, који дјелује одвојено од предсједника Полинезије Едуарда Фриша, тражи одштету од 930 милиона долара за штету нанијету екологији.

У предложеној резолуцији такође се потражује додатних 132 милиона долара за окупацију острва Фангатауфа и Муруроа.

Француска је прву термонуклеарну бомбу активирала код острва Фангатауфа 1968. године. У документима, са којих је прошле године скинута ознака повјерљивости, наводи се да су острва била изложена далеко већој радијацији него што се раније претпостављало.

Тахити, које је најнасељеније острво, био је изложен радијацији 500 пута већој него што се препоручује.

Током 2006. године, резултати истраживања француске медицинске администрације говоре о повећању броја обољелих од рака на острву и да су узрок томе нуклеарне пробе.

Француска влада је 2010. године признала да ће само ветерани и преживјели моћи да траже одштету, али је упозорено да ће тај процес бити дуг и компликован због положаја острва.

Француска Полинезија је прекоморска територија Француске и налази се јужно од Тахитија, у јужном Пацифику. Од 118 острва, 67 је ненасељено.

Тахити је најнасељеније острво и ту се налази главни град Папете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана