Француска: Побједа Саркозијевих конзервативца

Агенције
Француска: Побједа Саркозијевих конзервативца

Париз - Партија бившег предсједник Француске Николе Саркозија Унија за народни покрет и њени савезници воде након јучерашњег другог и коначног круга локалних избора, показују резултати.

Француска конзервативна партија чији је лидер Никола Саркози и њени савезници побиједили су у најмање 65 департмана. Та странка је прије тога држала 41 департман.

И екстремно десничарски Национални фронт, на чијем челу се налази Марин ле Пен, такође је остварила бољи резултат него што је имала, док су владајући социјалисти и њихови савезници узгубили око 30 департмана.

Ови избори су сматрани тестом за предсједничке изборе који се одржавају 2017. године. Два највећа града у Француској, Париз и Лион, нису учествовали на јучерашњим изборима.

Национални фронт је освојио значајан број посланичких мјеста, али нема власт ни у једном департману. Међутим Марин ле Пен је рекла да је то "историјски" дан за њену странку.

Француски премијер Мануал Валс је признао да је "неспорно" да је Социјалистичка партија лоше прошла. "Французи су изразили гњев због свакодневног живота који је претежак", рекао је он и обећао да ће уложити двоструко веће напоре у јачање привреде и да ће сву пажњу усмјерити на отварање нових радних мјеста. Валс је додао да је популарност Националног фронта знак дуготрајног незадовољства и да сви треба да извуку поуке из тога.

Саркози је изјавио да су бирачи одбацили политику његовог насљедника, предсједника Франоса Оланда. "Наша политичка породица никада није побиједила у толиком броју департмана. Нема сумње да су бирачи одбацили оне који су на власти", поручио је он присталицама.

Оландова популарнот је пала, а само је на кратко скочила послије терористичких напада у јануару у Паризу. Неки бастиони социјалиста попут департмана око Лила гласали су за десницу, али као и увијек у Француској, бирачи љевице и деснице су се ујединили у другом кругу да би спријечили Национални фронт да дође на власт, наводи Би-би-си. Одзив бирача на јучерашњим изборима био је око 50 одсто.

Бирачи су бирали представнике у 101 департману у два курга локалних избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана