Фидел умро, Трамп побједио – шта ће бити с Кубом?

Спутњик
Фидел умро, Трамп побједио – шта ће бити с Кубом?

Смрт лидера кубанске револуције Фидела Кастра може уклонити све препреке на путу нормализације односа између Хаване и Вашингтона, пише шпански "Паис".

Смрт Фидела Кастра појачава нејасноће када је у питању будућа нормализација односа између САД и Кубе која је и тако доведена под знак питања након побједе републиканца Донлада Трампа на изборима. Изабраном предсједнику САД предстоји да одлучи да ли ће наставити или прекинути дијалог са Хаваном који је започео његов претходник — демократа Барак Обама", наводи шпански лист, а преноси Спутњик.


"Паис" објашњава да Кастро у своје вријеме није излазио против иницијативе његовог брата — садашњег лидера Кубе Раула Кастра — о почетку дипломатског дијалога са САД. У Хавани су то схватили као прећутни пристанак на покушај зближавања са Вашингтоном. Ипак, како наводи лист, то не значи да читаво садашње кубанско руководство подржава ову политику. Са своје стране, Трамп је током предизборне кампање назвао грешком дијалог са Хаваном. Он се залагао за очување свих америчких санкција против Кубе све док у Хавани не наступе демократске промјене.

"Паис" је нагласио да Трамп након ступања на дужност вероватно неће промјенити мишљење. На то, између осталог, указује и његова одлука да у своју будућу администрацију уврсти познате присталице наставка ембарга против Кубе.

Односи између САД и Кубе су почели да се побољшавају доласком Барка Обаме на власт. Амерички лидер је у марту посјетио Кубу, гдје се састао са садашњим лидером земље Раулом Кастром. То је била прва посјета неког америчког предсједника острву од 1928. године. Многе америчке компаније већ отворено улазе на кубанско тржиште, иако дио ограничења на рад на острву још увијек постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана