Фицо: Ово је геополитички рат с Москвом

Агенције
Фицо: Ово је геополитички рат с Москвом

Братислава - Словачки премијер Роберт Фицо изразио је жаљење што се ЕУ уопште упустила у "рат санкцијама" против Русије, што је означио као геополитички рат.

Како је Фицо рекао, то није сукоб због европских вредности, већ геополитички рат.

"Рат санкцијама не рјешава уопште ситуацију у Украјини, већ, супротно, само изазива веће тензије и на једној и на другој страни", казао је данас Фицо у дебати на словачкој телевизији.

По оцијени словачког премијера, ријеч је о геополитичком сукобу, а не о сукобу око вриједности, што наноси штету свима и грешка је што се ЕУ уопште упустила у то.

"Као предсједник владе, радићу све да грађани Словачке буду што мање оштећени у том геополитичком рату. Већ има случајева предузећа која због те кризе имају проблема", казао је Фицо.

Премијер је упозорио да је смањење испорука руског гаса Словачкој за 14,6 одсто од наручених дневних обима у ствари одговор Русије Европи, па и Словачкој, на санкције, а упозорио је да испоруке могу од 2015. године да се обуставе у потпуности, зато што Русија и Украјина још нису постигле договор о гасу.

"Санкције наносе штету прије свега великим европским привредама, али пошто смо кооперанти тих земаљ, можемо то да осјетимо на привреди Словачке. Ако се деси да Русија узврати својим мјерама у аутомобилској индустрији, можемо да говоримо о 7.000 до 10.000 људи који ће изгубити посао", казао је словачки премијер.

"А зашто? Због тога што се туку ко ће имати већи утицај на Украјину, да ли Русија или САД и Запад. То једноставно не могу да прихватим", рекао је Фицо.

Словачки премијер се у дебатној емисији словачког јавног ТВ сервиса пожалио и на то да мале чланице ЕУ немају шансе да зауставе санкције.

"У првом и другом кругу санкција, блокирали смо неке од санкција финансијским институцијама када је претило да погоде банку која у Словачкој има своју банку ћерку Сбербанк са 100.000 клијената. Не разумеијм зашто треба да допустимо да падне банка са 100.000 клијената, а онда ми од наших пара да им надокнађујемо", рекао је Фицо.

Словачки премијер ублажио је данас своју јучерашњу оштру изјаву да би расписао референдум по цијену да напусти политику ако би савезници из NATO-а вршили притисак да у Словачкој отворе сталну савезничку базу.

"То је био мој начелни одговор на конкретно питање. Било би веома погрешно да на територији Словачке буде размjештена база NATO-а. Уколико бих тада био на власти, не бих дао сагласност", рекао је данас Фицо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана