“Fejsbukova” kampanja “bombardovala” Soroša

Agencije
“Fejsbukova” kampanja “bombardovala” Soroša

Njujork - Društvenu mrežu “Fejsbuk” trese najveća kriza u istoriji, nakon otkrića “Njujork tajmsa” da se ta kompanija svetila svojim najvećim kritičarima neosnovano ih dovodeći u vezu sa američkim milijarderom Džordžom Sorošem i šireći o njima ekstremno desničarske teorije zavjere.

“Fejsbuk” se ovde godine našao na udaru kritika zbog otkrića skandala u vezi sa “Kembridž analitikom” i korišćenjem podataka korisnika društvene mreže radi uticanja na američke predsjedničke izbore, kao i zbog brojnih drugih afera.

Da bi se odbranio, “Fejsbuk” je zaposlio agenciju za odnose sa javnošću “Dejfajners pablik afers”, poznatu po dobrim odnosima sa Republikanskom strankom.

Na zahtjev “Fejsbuka” ta agencija je novinarima dostavila izvještaj u kojem je optužila Soroša da podržava antifejsbuk grupe i tražila da budu istražene navodne finansijske veze između tih grupa i poznatog biznismena, naveo je “Njujork tajms”.

Poslije teksta u “Njujork tajmsu” predsjednik Soroševog Fonda za otvoreno društvo Patrik Gaspar poslao je pismo glavnoj operativnoj menadžerki “Fejsbuka” Šeril Sandberg, direktoru i osnivaču kompanije Marku Zakerbergu, kao i članovima američkog Kongresa.

Gaspar je povezao “prljavu kampanju Fejsbuka” protiv Soroša sa pokušajem njegovog ubistva bombom.

- Bio sam šokiran kad sam od “Njujork tajmsa” saznao da ste Vi i Vaše kolege iz “Fejsbuka” angažovali republikansku istraživačku kompaniju kako biste podstakli animozitet prema Džordžu Sorošu. Kao što znate, postoje zajednički desničarski napori širom svijeta da se demonizuju Soroš i njegova fondacija, koju ja vodim - napor koji je doprinio smrtnim prijetnjama i isporuci bombe u kuću Soroša. Nesumnjivo ste svjesni da se mnoštvo ovih očigledno lažnih i antisemitskih informacija punih mržnje širi preko “Fejsbuka” - naveo je u pismu Gaspar.

Gaspar je rekao da je takva praksa “Fejsbuka” za osudu i zatražio sastanak oči u oči sa Šeril Sandberg.

- Ipak, na kraju krajeva, ovdje se ne radi o Džordžu Sorošu ili njegovim fondacijama. Vaši metodi prijete društvenim vrijednostima, podrivajući našu demokratiju - napisao je Gaspar.

Iz “Fejsbuka” je poslije objavljivanja teksta saopšteno da su prekinuli saradnju sa spornom agencijom za odnose sa javnošću. Kompanija je, kako se navodi, u anonimnom postu na blogu priznala da je agencija podsticala pripadnike medija da istraže moguće veze između Soroša i organizacije protiv “Fejsbuka”, zvane “Sloboda od Fejsbuka”.

Ipak, iz “Fejsbuka” tvrde da im nije bila želja da “blate” Soroša, već da otkriju koordiniranu kampanju protiv ove društvene mreže.

Glavna babaroga

Džordž Soroš je 88-godišnji Jevrejin rođen u Mađarskoj koji je preživio holokaust, dugo je finansirao brojne liberalne i prodemokratske aktivnosti i pokrete širom svijeta. Mediji tvrde da je zato glavna babaroga u ultradesničarskim teorijama zavjere, od kojih mnoge imaju antisemitski prizvuk, a najnovija od tih teorija tvrdi da je Soroš lično finansirao karavan migranata koji preko Centralne Amerike stiže do južne granice SAD. Soroš je, kako se navodi, nedavno bio i jedna od meta napada Cezara Sajoka, Trampovog pristalice koji je slao bombe istaknutim kritičarima američkog predsjednika. Sajok je, navodno, bio opsjednut teorijama zavjere o Sorošu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana