Fejsbuk nije pronašao dokaze ruske umiješanosti u Bregzit

Srna
Fejsbuk nije pronašao dokaze ruske umiješanosti u Bregzit

London - Kompanija "Fejsbuk" nije pronašla nikakve indicije koje bi ukazivale na umiješanost Rusije u povlačenje Velike Britanije iz EU.

U pismu Sajmona Milnera, predstavnika britanskog ogranka "Fejsbuka", predsedavajućem britanskog parlamentarnog odbora za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport Demijanu Kolinsu navodi se da eksperti ove firme nisu pronašeli tragove aktivnog propagarianja na društvenim mrežama, koje je inicirala Rusija u vrijeme referenduma o "Bregzitu".


"Istražni tim nije pronašao dodatne i koordinisane naloge ili stranice, povezane sa Rusijom, koje sadrže propagiranje ili reklamiranje u okviru referenduma", navodi se u pismu, prenose "Sputnjik" i "Raša tudej".

Prethodno, direktorka kompanije "Jutjub" zadužena za veze s državnim strukturama Džuniper Dauns, rekla je da ova kompanija nije pronašla dokaze koji bi ukazivali na umiješanost Rusije u "Bregzit".

Ranije su britanski mediji objavili vijesti o istrazi agencije za komunikacije "89ap" o navodnim pokušajima Rusije da utiče na ishod referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU. Najpoznatiji klijent te agencije je kampanja koja promoviše potrebu da Velika Britanija ostane u EU.

Prema tom istraživanju, objavljivanja ruskih medija, konkretno medijskih kuća "Raša tudej" i "Sputnjik", i njihova distribucija na društvenim mrežama imali su četiri puta veći uticaj na "Bregzit", nego objavljivanja zvanične kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana