“Фејсбук” и “Твитер” суспендовали спорне налоге

Срна
“Фејсбук” и “Твитер” суспендовали спорне налоге

Вашингтон - “Фејсбук” и “Твитер” саопштили су да су суспендовали или уклонили налоге повезане са Ираном и Русијом због “неаутентичног” или “манипулативног” понашања.

За више од 650 страница и група на “Фејсбуку” речено је да су “обмањујуће”, саопштио је оснивач ове друштвене мреже Марк Закерберг.


“Твитер” је суспендовао 284 налога који су били повезани са Ираном, пренио је Би-Би-Си.

Акција је услиједила дан након што је “Мајкрософт” објавио да је спријечио руске сајбер-нападе на америчке конзервативне групе.

“Фејсбук” је објавио да је истрага трајала мјесецима и да су откривени вишеструки налози са “неаутентичним понашањем” повезаним са кампањама поријеклом из Ирана и Русије.

“Забрањујемо овакво понашање зато што желимо да људи буду у могућности да вјерују везама које праве”, саопштила је компанија.

Друштвена мрежа је додала да истрага још траје и да су мета кампање били корисници различитих сервиса на Блиском истоку, у Латинској Америци, Британији и САД.

Друштвене мреже ступиле су у акцију на основу дојаве од безбједносне компаније “Фајерај”, која је открила бројне налоге који промовишу иранску пропаганду.

“Фејсбук” је потом, како се наводи, утврдио везу тих налога, укључујући 76 страница на “Инстаграму”, са иранским државним медијима.

Неке од тих кампања датирају из 2011. године и односе се на политику на Блиском истоку, са садржајима на арапском и фарси језику. Ти налози дијелили су и садржаје о политици у Британији и САД на енглеском, саопштио је “Фејсбук”.

Остали налози, које су власти САД раније довеле у везу са руским војним обавјештајним службама, такође су уклоњени.

“Фејсбук” је саопштио да је подијелио своја сазнања са властима САД и Британије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана