Фајхтингер: Рачунати са вишегодишњим борбама против Исламске државе

Агенције
Фајхтингер: Рачунати са вишегодишњим борбама против Исламске државе

Беч - Аустријски војни експерт Валтер Фајхтингер указује да и након освајања сјеверносиријског града Кобане од стране курдских бораца треба рачунати са вишегодишњим борбама против Исламске државе, пише данашњи бечки "Курир".

Шеф Института за обезбјеђивање мира и управљање конфликтима сматра да још није дошло до преокрета у борби против џихадиста.

Бригадир Фајхтингер, у изјави бечком дневнику, рекао је да је губитак Кобанеа по екстремисте од "великог симболичног значаја" и ударац по морал њихових снага.

Он је, међутим, указао да је Кобане специјални случај, јер су посебно мотивисане и стратешки добро припремљене копнене снаге уз помоћ америчке авијације довеле до успјеха.

"Та констелација је на другим мјестима сасвим другачија", нагласио је Фајхтингер.

Према његовом мишљењу, једино у Мосулу, другом по величини граду у Ираку, који су борци Исламске државе преузели прошле године, могуће је пољуљати екстремисте.

"Мосул би био веома интересантан за Курде јер би довео до значајног проширења њихове власти, али и ирачка војска жели да поврати овај град", навео је војни експерт за Курир.

Он је казао да преузимање Мосула није могуће остварити само од стране једне групе, јер је Исламска држава имала довољно времена да се припреми за контраофанзиву.

Због тога Фајхтингер не вјерује у скорији почетак операције ослобађања Мосула.

Према његовом мишљењу, борба за Мосул била би крвавија од оне за Кобане, у којој је погинуло више од 1.000 џихадиста и 460 курдских бораца.

Фајхтингер сматра да се Исламска држава повукла из Кобанеа због превеликих жртава.

"Они имају професионалне војне стратеге. Жртвовање даљих снага не би било паметно, јер су потребне на другим мјестима", објаснио је њихово дјеловање.

Фајхтингер је скептичан по питању процјене САД да би за три године ирачке снаге могле бити спремне да се супроставе Исламској држави.

"Исто тако би било важно да се сунитски кланови, који су се повезали са Исламском државом, придобију. То би имало двоструки ефекат - Исламска држава би била ослабљена, а антитерористички савез појачан људима који су били у борбама", нагласио је он додајући да ће овај конфликт међународну заједницу "позабавити" још дуго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана