Facebook за два дана паo за 48 годишњих буџета БиХ

blic.rs
Facebook за два дана паo за 48 годишњих буџета БиХ

Компанија "Facebook" изгубила је 60 милијарди долара тржишне вриједности током посљедња два дана од када су почеле да падају акције на берзи као посљедица афере "Кембриџ аналитика".

Можда најилустративнији податак о коликом новцу је ријеч говори сљедеће - гигант у власништу Марка Закерберга у посљедњих 48 сати сваки сат је падао један годишњи бужет Босне и Херцеговине.

Новац који је "Facebook" изгубио већи је од вриједности компаније "Тесла" (52 милијарде) и три пута већи од вриједности "Snapchat" (19 милијарди). Занимљиво поређење направила је и агенција "Bloomberg". Испод графикона на којем је представљен пад компаније, "Bloomberg" пише: "То је отприлике једнако бруто домаћем производу земаља као што су Хрватска или Либан".

У поређењу са српским БДП-ом, који износи око 45 милијарди долара, то је за 15 милијарди долара више.

Првог дана након што је у јавност испливало да су лични подаци око 50 милиона корисника "Фејсбука" злоупотребљени за политичке кампање, акције Facebookа пале су за чак седам одсто, што је био највећи губитак за четири године.

Како преноси ЦНН, до суноврата дионица дошло је након најаве америчких званичника да ће отворити истрагу против Facebook-а. Амерички медиј објавио је и да су дионичари компаније почели са тужбама. Јуче је тужбу против компаније "Facebook" поднио Фан Јан због "лажних и обмањујућих изјава" о политици фирме и зато што компанија није открила да је "трећим странама" допуштено да приступе подацима о милионима људи без њиховог знања.

Facebookје постао једна од највриједнијих америчких компанија, са тржишним капиталом од око 500 милијарди долара. ЦНН подсјећа да Facebook зарађује продајом реклама на својој платформи и да је до пада акција дошло усљед забринутости корисника о њиховој приватности.

- Тражимо да Facebook преузме кривицу због грешака које је направио и покаже како планира да их исправи - рекао је експерт из компаније "Морган Стенли" Брајан Новак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана