Facebook постаје опрезнији према политичкој пропаганди

Агенције
Facebook постаје опрезнији према политичкој пропаганди

Компанија Facebook је саопштила да пооштрава прописе о политичким рекламама у Европској унији уочи избора за Европски парламент, заказаних за мај, у најновијем покушају да се избори са дезинформисањем и повећа транспарентност на својим платформама.

Почев од краја марта, купцима политичких реклама мораће да буде потврђен идентитет прије него што објаве рекламе на тој популарној друштвеној мрежи, наводи се у саопштењу, преноси АП.

Прописи су слични онима које је ова компанија успоставила прошле године у САД, Британији и Бразилу, напомиње америчка агенција. Према новом систему, политичке рекламе ЕУ на Facebookу носиће ознаку “плаћено”, а када се на такву рекламу кликне, корисник ће ући у датотеку која се може претраживати и гдје ће моћи да сазнају колико је новца на рекламу потрошено, колико пута је она виђена, као и информације о годинама, полу и локацији људи који су рекламу гледали. Ник Клег, у компанији Facebook задужен за глобалну политику и комуникације, рекао је у Бриселу да ће те алатке обухватити не само изборне рекламе, већ и рекламе које не подржавају изричито неког кандидата или политичку партију, али су фокусиране на високо политизоване теме као што је имиграција. Facebook ће покренути исти систем за политичке рекламе и уочи предстојећих избора у Индији, Украјини и Израелу, а у јуну планира да је прошири на глобалном нивоу. Уз то, у циљу већег надзора, ова компанија разматра и могућност успостављања независне комисије која би се бавила жалбама везаним за одлуке о садржини на Facebookу. Стотине милиона људи у 27 држава чланица ЕУ гласаће у мају за 705 посланика Европског парламента. Facebook и друге интернет компаније нашле су се на удару критика да нису довољно учиниле како би спречиле злоупотребу својих платформи од стране група које покушавају да утичу на исход избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана