FBI duboko zabrinut, šta to Tramp hoće da objavi?

Agencija
FBI duboko zabrinut, šta to Tramp hoće da objavi?

Vašington - FBI je izrazio "duboku zabrinutost" povodom tačnosti navoda u povjerljivom dokumentu o istrazi ruskog mješanja u izborni proces u SAD.

Inače, taj dokument predsjednik SAD Donald Tramp želi da učini javnim.

To je prvi put da FBI javno iznosi ocjenu povodom tog pitanja koje je dovelo do oštre podjele između Ministarstva pravde SAD i Bijele kuće.

U javnom saopštenju, nekarakterističnom za FBI, navedeno je da je Biro dobio samo ograničenu priliku za procijenu tog dokumenta na četiri strane, koji su sastavili republikanski kongresmeni, članovi Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD za obaviještajna pitanja.

Dok republikanci navode da dokument otkriva da su FBI i Ministarstvo pravde koristili nedozvoljene metode prismotre u istrazi ruskog miješanja u američke izbore 2016. godine, FBI je saopštio da su u dokumentu izostavljene važne činjenice.

"Kao što smo objavili tokom naše inicijalne procjene, duboko smo zabrinuti zbog izostavljanja činjenice koja suštinski utiče na tačnost dokumenta", naveo je FBI.

Današnja izjava produbljuje konflikt unutar američke vlade oko spornog republikanskog dokumenta, a direktor FBI i zamjenik ministra pravde SAD navode da bi objavljivanjem dokumenta Bijela kuća mogla da uspostavi opasan presedan.

Tramp je u utorak uveče, poslije govora o stanju nacije, rekao republikanskom kongresmenu Džefu Dankanu da je "100 odsto" za objavljivanje dokumenta.

"O da, ne brini, 100 odsto", rekao je Tramp Dankanu koji ga je zamolio da "objavi dokument". Njihov kratak razgovor u Predstavničkom domu "uhvatile" su televizijske kamere.

Trampov šef kabineta Džon Keli kazao je za radio Foks njuz da će dokument vjerovatno biti objavljen "veoma brzo".

Dokument je stigao u Bijelu kuću u ponedjeljak uveče pošto su republikanci u Odboru Predstavničkog doma za obaviještajna pitanja izglasali da on bude javno objavljen.

Prema pravilima tog Odbora, predsjednik SAD ima rok od pet dana da se usprotivi objavljivanju dokumenta.

Kako republikanci navode, u dokumentu se govori o navodnoj zloupotrebi prismotre u početnom periodu istrage FBI o mogućim vezama Trampovog izbornog štaba s Rusima.

Demokrate smatraju da dokument predstavlja pokušaj da se skrene pažnja s istrage Odbora za obaviještajna pitanja o ruskom miješanju u američke izbore na kojima je Tramp postao predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana