ФБИ дубоко забринут, шта то Трамп хоће да објави?

Агенција
ФБИ дубоко забринут, шта то Трамп хоће да објави?

Вашингтон - ФБИ је изразио "дубоку забринутост" поводом тачности навода у повјерљивом документу о истрази руског мјешања у изборни процес у САД.

Иначе, тај документ предсједник САД Доналд Трамп жели да учини јавним.

То је први пут да ФБИ јавно износи оцјену поводом тог питања које је довело до оштре подјеле између Министарства правде САД и Бијеле куће.

У јавном саопштењу, некарактеристичном за ФБИ, наведено је да је Биро добио само ограничену прилику за процијену тог документа на четири стране, који су саставили републикански конгресмени, чланови Одбора Представничког дома Конгреса САД за обавијештајна питања.

Док републиканци наводе да документ открива да су ФБИ и Министарство правде користили недозвољене методе присмотре у истрази руског мијешања у америчке изборе 2016. године, ФБИ је саопштио да су у документу изостављене важне чињенице.

"Као што смо објавили током наше иницијалне процјене, дубоко смо забринути због изостављања чињенице која суштински утиче на тачност документа", навео је ФБИ.

Данашња изјава продубљује конфликт унутар америчке владе око спорног републиканског документа, а директор ФБИ и замјеник министра правде САД наводе да би објављивањем документа Бијела кућа могла да успостави опасан преседан.

Трамп је у уторак увече, послије говора о стању нације, рекао републиканском конгресмену Џефу Данкану да је "100 одсто" за објављивање документа.

"О да, не брини, 100 одсто", рекао је Трамп Данкану који га је замолио да "објави документ". Њихов кратак разговор у Представничком дому "ухватиле" су телевизијске камере.

Трампов шеф кабинета Џон Кели казао је за радио Фокс њуз да ће документ вјероватно бити објављен "веома брзо".

Документ је стигао у Бијелу кућу у понедјељак увече пошто су републиканци у Одбору Представничког дома за обавијештајна питања изгласали да он буде јавно објављен.

Према правилима тог Одбора, предсједник САД има рок од пет дана да се успротиви објављивању документа.

Како републиканци наводе, у документу се говори о наводној злоупотреби присмотре у почетном периоду истраге ФБИ о могућим везама Трамповог изборног штаба с Русима.

Демократе сматрају да документ представља покушај да се скрене пажња с истраге Одбора за обавијештајна питања о руском мијешању у америчке изборе на којима је Трамп постао предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана