Evroparlamentarci: Zabraniti fašističko okupljanje u Blajburgu

Srna
Evroparlamentarci: Zabraniti fašističko okupljanje u Blajburgu

Beč - Austrijski evroparlamentarci protive se komemoraciji u Blajburgu i nazivaju je, kao i veliki dio austrijske javnosti, "najvećim fašističkim skupom u Evropi".

Oni navode da Austrija "svake godine u maju postaje mjesto fašističkog hodočašća", te da se "više od 20.000 hrvatskih fašista i neonacista okuplja pod maskom vjerske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske".


Evroparlamentarci Otmar Karas, Jozef Videnholcer i Angelika Mlinar najavili su za 24. april konferenciju za novinare u Kući Evrope, u centru Beča, na kojoj će govoriti o tome.

Austrijski evroparlamentarci podsjećaju da je ove godine "tužna godišnjica Hitlerovog žanšlusaž Austrije u nacističku Njemačku", te da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obilježja, "nanosi štetu ugledu Austrije".

Troje austrijskih evroposlanika - po jedan sa desnice, liberalnog centra i socijaldemokratske ljevice - pridružuju se stavu Jevrejske opštine i Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora da se ustaškom okupljanju kod Blajburga treba odlučno suprotstaviti.

Oni tu, navodnu, komemoraciju opisuju u najavi svoje konferencije za novinare kao "fašističku manifestaciju".

Pokrovitelj komemoracije na Blajburgu, mjestu na kome su stradali uglavnom pripadnici ustaškog pokreta i domobrana, kao regularnih jedinica fašističke Nezavisne Države Hrvatske, jeste - Hrvatski sabor.

Na taj način, Hrvatska institucionalno podržava događaj koji austrijski evroposlanici i tamošnja Jevrejska opština opisuju kao fašistički skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana