Европарламентарци: Забранити фашистичко окупљање у Блајбургу

Срна
Европарламентарци: Забранити фашистичко окупљање у Блајбургу

Беч - Аустријски европарламентарци противе се комеморацији у Блајбургу и називају је, као и велики дио аустријске јавности, "највећим фашистичким скупом у Европи".

Они наводе да Аустрија "сваке године у мају постаје мјесто фашистичког ходочашћа", те да се "више од 20.000 хрватских фашиста и неонациста окупља под маском вјерске комеморације за пале војнике усташке војске".


Европарламентарци Отмар Карас, Јозеф Виденхолцер и Ангелика Млинар најавили су за 24. април конференцију за новинаре у Кући Европе, у центру Беча, на којој ће говорити о томе.

Аустријски европарламентарци подсјећају да је ове године "тужна годишњица Хитлеровог жаншлусаж Аустрије у нацистичку Њемачку", те да толеранција према догађају на којем се вијоре фашистичке, односно усташке заставе и обиљежја, "наноси штету угледу Аустрије".

Троје аустријских европосланика - по један са деснице, либералног центра и социјалдемократске љевице - придружују се ставу Јеврејске општине и Документационог архива аустријског отпора да се усташком окупљању код Блајбурга треба одлучно супротставити.

Они ту, наводну, комеморацију описују у најави своје конференције за новинаре као "фашистичку манифестацију".

Покровитељ комеморације на Блајбургу, мјесту на коме су страдали углавном припадници усташког покрета и домобрана, као регуларних јединица фашистичке Независне Државе Хрватске, јесте - Хрватски сабор.

На тај начин, Хрватска институционално подржава догађај који аустријски европосланици и тамошња Јеврејска општина описују као фашистички скуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана