Европа једногласна о проширењу санкција за Русију

СРНА
Европа једногласна о проширењу санкција за Русију

Сарајево - Федерика Могерини, министар иностраних послова Италије која предсједава ЕУ, изјавила је данас у Сарајеву да је на састанку Савјета за спољну политику једногласно одлучено да се настави са новим проширењем санкција према Русији, односно проширењем листе ентитета и лица на које се оне односе.

"Са колегама из Савјета за спољну политику је јуче одржан састанак који је започео говором холандског колеге који је учествовао у скупљању посмртних остатака путника обореног малезијског авиона и његов апел је био да се изврши што је могуће већи притисак на Русију и проруске сепаратисте у Украјини да би се обавила истрага на што транспаретнији начин", рекла је Могеринијева новинарима.

Она је нагласила да, с обзиром на чињеницу да већ у неколико наврата дипломатски напори на терену нису дали резултате, једногласно је одлучено да се настави са притисцима и проширењем листе ентитета, односно, предузећа и лица на које се односе санкције, што ће данас послије подне бити објављено у Бриселу.

"Италија која предсједава ЕУ инсистира да се санкције прошире и да Европска комисија сачини пакет санкција који ће се имплементирати", рекла је Могеринијева.

САД су прошле седмице пооштриле санкције против Русије, а мјере су усмјерене на послове највећих енергетских корпорација и банака, као мјера кажњавања због ситуације у Украјини, док је ЕУ, према ранијој изјави високог представника за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, одлучила да прошири списак лица којима су уведене санкције због украјинске кризе, укључујући руске држављане и ентитете.

Ештонова је раније најавила да ће ЕУ, данас 24. јула, представити приједлоге за даље дјеловање, који ће обухватати области приступа финансијском тржишту, одбране, робе цивилно-војне намјене и високе технологије, укључујући енергетски сектор.

Седам држава подржало став Русије 

Седам држава чланица Свјетске трговинске организације /СТО/ подржале су данас став Русије да су санкције које су увеле САД и друге државе против руских компанија кршење основних докумената СТО, изјавио је један званичник из Брисела.

Међу државама које су подржале став Мосвке су Куба, Венецуела, Аргентина, Еквадор, Никарагва, Боливија и Зимбабве, јавља РИА "Новости".

Међутим, САД, ЕУ и Канада наводе да су усвојене мјере у потпуности у складу са обавезама у СТО, истакао је неименовани званичник.

САД је 16. јула увела санкције против више великих руских компанија, међу којима су нафтна компанија "Росњефт", холдинг "Ростек", те компанија "Новатек", као и велике банке "Вњешекономбанк" и "Гаспромбанк".

Разлог за увођење санкција је украјинска криза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана