Евгениј Бужински, руски генерал: Пријети посљедњи рат у историји човјечанства

Глас Српске
Евгениј Бужински, руски генерал: Пријети посљедњи рат у историји човјечанства

Москва - Свијет је на ивици посљедњег рата у историји човјечанства, упозорио је пензионисани руски генерал Евгениј Бужински.

Како је рекао, свијет је на ивици рата због догађаја у вези са нападом у Созберију на бившег руског двоструког агента Сергеја Сркипаља.

Како тврди, дипломатске тензије између Русије и Запада су "горе од хладног рата" и могле би да се заврше оружаним конфликтом.

Да подсјетимо, због тровања нервним агенсом "новичком", 150 руских дипломата протјерано је из више од 25 земаља. Русија је узвратила истом мјером.

Пензионисани генерал рекао је да је ситуација гора од хладног рата, јер уколико се ситуација буде развијала на начин на који се развија сад, могла би да се заврши веома лоше.

- Прави рат, гори од хладног рата је прави рат, посљедњи рат у историји човјечанства - нагласио је Бужински за америчке медије.

Како је додао, рат не би директно био проузрокован нападом у Солзберију већ оним што се догодило усљед тога.

- Видите притисак САД, кажете да ће се тај притисак наставити, шта ћете постићи? Ако мислите о промјени режима, бескорисно је, тјерате Русију у ћошак, а то је опасна ствар - додао је он.

Бивши украјински предсједник Виктор Јушченко, који је био отрован у току предсједничке кампање, упозорио је у понедјељак да је Европа "слијепа за опасност коју Русија представља".

Јушченко, који је отрован 2004. године тако што је у његов оброк стављен диоксин, рекао је да би волио да "уједињена Европа" схвати да је највећи изазов за за грађане "средњовјековна политика Русије у 21. вијеку".

Русија негира оптужбе да је умијешана у напад на Скрипаља и његову кћерку 4. марта. Скрипаљ је и даље у критичном стању, док је његова кћерка Јулија стабилније.

Секретар за медије британског премијера Терезе Меј изјавио је јуче да би Велика Британија више вољела да има Русију за конструктивног партнера.

Он је рекао да је Мејова јасно истакла да би Велика Британија радије имала Русију за конструктивног партнера, али да је додала да је инцидент у Солзберију само дио све агресивнијег понашања Русије.

Трамп

Предсједник САД Доналд Трамп рекао је у Вашингтону током сусрета с троје предсједника балтичких земаља да нико није био оштрији од њега у односу према Русији. Трамп је додао да он врши притисак на чланице НАТО-а да појачају потрошњу за одбрану. Предсједнице Естоније и Литваније, Керсти Каљулаид и Далија Грибаускаите и предсједник Летоније Раимондс Веионис су се састали с Трампом у Бијелој кући. По најавама званичника из тих земаља они траже од Трампа да им пошаље више војника и ојача противваздушну одбрану на источном крилу НАТО-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана