Евакуација цивила из источне Гуте у току дана

Срна
Евакуација цивила из источне Гуте у току дана

Бејрут - Евакуација цивила из источне Гуте, гдје сиријска војска врши жестоку офанзиву, очекује се данас, саопштено је из Канцеларије УН за координацију хуманитарних питања.

У саопштењу се наводи да је у ваздушним и артиљеријским нападима у посљедњих скоро мјесец дана погинуло више од 1.100 цивила.


Снаге сиријске Владе преузеле су контролу над више од половине територије у источној Гути и тако преполовиле територију посљедњег упоришта побуњеника у близини Дамаска.

Напредовање сиријске војске раздвојило је градове Думу и Харасту, одвојивши их од других сусједних градова.

Локалне власти у Думи, највећем граду Гуте, саопштиле су да породице спавају на улицама, с обзиром на то да више нема мјеста у подрумима, гдје би се заштитили од бомбардовања.

"Данас очекујемо евакуацију цивила, укључујући оне којима је потребна медицинска њега", изјавио је хуманитарни координатор УН у Сирији Али ел Затари.

УН су раније позвале на евакуацију скоро хиљаду болесних и рањених, којима је хитно потребан медицински третман.

Једна од главних побуњеничних фракција "Џаиш ел ислам" саопштила је да је постигла договор са Русијом, која је главни савезник сиријске Владе, о евакуацији рањених, а портпарол групе Хамза Биркудар изјавио је да ће борци бранити Гуту до самог краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана