Erdoganov het – trik: Kako je Sultan postao saveznik

B92
Erdoganov het – trik: Kako je Sultan postao saveznik

Beograd - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u jednom danu od "Sultana sa Bosfora" postao značajan "faktor mira i stabilnosti".

Ponedjeljak 27. jun će ostati upisan u modernoj istoriji Turske upisan kao dan kada je njihov lider zabilježio "het – trik".

Sve je počelo još u nedjelju, kada je navedeno da je postignuto primirje u odnosima Izraela i Turske, što je zvanično objavljeno dan kasnije, uslijedilo je i dugo čekano izvinjenje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali i zeleno svjetlo iz Brisela za nastavak evrointegracija.

Ta tri pitanja su mjesecima bila na dnevnom redu i prestavljala su kamen spoticanja u odnosima Ankare sa ostatkom svijeta, svaka iz svog razloga.

Ključni događaj je svakako "duboko izvinjenje" koje je Erdogan uputio ruskom kolegi, a na to se od novembra, kada su turske vojne snage iznad granice Sirije i Turske oborile ruski borbeni avion, da bi potom, na tlu, brutalno bio ubijen ruski pilot.

Sve što je uslijedilo zatim ličilo je na konflikt koji nema ko i kako da riješi, Moskva je udarala u klin, optužujući Ankaru za saradnju sa džihadistima i tražeći hitno izvinjenje, dok je iz turske prestonice konstantno udarano u ploču – činilo se da je izvinjenje potez koji ponosni Erdogan neće sebi dozvoliti.

Kada je došlo do zaoštravanja između Moskve i Ankare, kao moguća "saveznička zamjena" pojavio se Izrael, ali je prepreka bilo šestogodišnje "neprihvatanje" dvije države. I tu je došlo do izvinjenja, Tel Aviv je zatražio oproštaj zbog ubijanja turskim pripadnika humanitarnih organizacija u Gazi, Ankara je to prihvatila i stvoreni su uslovi za ponovnu razmjenu diplomata, što nije bio slučaj u prethodnih šest godina.

Na sve to, stigla je i potvrda da će 30. juna biti održana Međuvladina konferecija Evropske unije i Turske, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima između Brisela i Ankare.

Zvaničnici Evropske unije su naveli da je održavanje tog sastanka utanačeno mnogo ranije i da je deo sveukupnog sporazuma dvije strane o rešavanju migrantske krize, bez obzira na to što se vraćanje izbeglica i dalje odvija veoma sporo i sa konstantnim prekidima.

Jildirim: Platićemo i odštetu

Turska je, nakon izvinjenja zbog rušenja ruskog bombardera iznad Sirije, najavila da će ispuniti i drugi zahtjev Moskve i isplatiti odštetu za oboreni avion.
Premijer Turske Binali Jildirim potvrdio je za TV kanal TRT da će Ankara platiti odštetu za oboreni bombarder "Su-24" i najavio skoru normalizaciju odnosa Rusije i Turske.

Portparol predsjednika Ruske federacije Dmitrij Peskov rekao je prethodno da se predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u pismu šefu ruske države Vladimiru Putinu izvinio zbog obaranja aviona i izrazio saučešće povodom pogibije pilota.

"Sadržaj pisma je jasan. Mi smo izrazili naše žaljenje i, ako je potrebno, platićemo odštetu. Obje zemlje žele normalizaciju odnosa. Mislim da se stvari kreću na bolje", potvrdio je i Jildirim.

On dodaje da Turska u Rusiji vidi strateškog partnera.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana