Ердоганов хет – трик: Како је Султан постао савезник

Б92
Ердоганов хет – трик: Како је Султан постао савезник

Београд - Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган је у једном дану од "Султана са Босфора" постао значајан "фактор мира и стабилности".

Понедjељак 27. јун ће остати уписан у модерној историји Турске уписан као дан када је њихов лидер забиљежио "хет – трик".

Све је почело још у недјељу, када је наведено да је постигнуто примирје у односима Израела и Турске, што је званично објављено дан касније, услиједило је и дуго чекано извињење предсједнику Русије Владимиру Путину, али и зелено свјетло из Брисела за наставак евроинтеграција.

Та три питања су мјесецима била на дневном реду и престављала су камен спотицања у односима Анкаре са остатком свијета, свака из свог разлога.

Кључни догађај је свакако "дубоко извињење" које је Ердоган упутио руском колеги, а на то се од новембра, када су турске војне снаге изнад границе Сирије и Турске обориле руски борбени авион, да би потом, на тлу, брутално био убијен руски пилот.

Све што је услиједило затим личило је на конфликт који нема ко и како да ријеши, Москва је ударала у клин, оптужујући Анкару за сарадњу са џихадистима и тражећи хитно извињење, док је из турске престонице константно ударано у плочу – чинило се да је извињење потез који поносни Ердоган неће себи дозволити.

Када је дошло до заоштравања између Москве и Анкаре, као могућа "савезничка замјена" појавио се Израел, али је препрека било шестогодишње "неприхватање" двије државе. И ту је дошло до извињења, Тел Авив је затражио опроштај због убијања турским припадника хуманитарних организација у Гази, Анкара је то прихватила и створени су услови за поновну размјену дипломата, што није био случај у претходних шест година.

На све то, стигла је и потврда да ће 30. јуна бити одржана Међувладина конфереција Европске уније и Турске, на којој ће бити отворена нова поглавља у приступним преговорима између Брисела и Анкаре.

Званичници Европске уније су навели да је одржавање тог састанка утаначено много раније и да је део свеукупног споразума двије стране о решавању мигрантске кризе, без обзира на то што се враћање избеглица и даље одвија веома споро и са константним прекидима.

Јилдирим: Платићемо и одштету

Турска је, након извињења због рушења руског бомбардера изнад Сирије, најавила да ће испунити и други захтјев Москве и исплатити одштету за оборени авион.
Премијер Турске Бинали Јилдирим потврдио је за ТВ канал ТРТ да ће Анкара платити одштету за оборени бомбардер "Су-24" и најавио скору нормализацију односа Русије и Турске.

Портпарол предсједника Руске федерације Дмитриј Песков рекао је претходно да се предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган у писму шефу руске државе Владимиру Путину извинио због обарања авиона и изразио саучешће поводом погибије пилота.

"Садржај писма је јасан. Ми смо изразили наше жаљење и, ако је потребно, платићемо одштету. Обје земље желе нормализацију односа. Мислим да се ствари крећу на боље", потврдио је и Јилдирим.

Он додаје да Турска у Русији види стратешког партнера.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана