Ердоган забранио окупљање 1. маја

Танјуг
Ердоган забранио окупљање 1. маја

Истанбул - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган објавио да неће дозволити окупљања поводом 1. маја на тргу Таксим, традиционалном мјесту протеста у Истанбулу.

Слична одлука прошле године је резултирала насилним сукобима између демонстраната и полиције и проширењем антивладиних демонстрација на многе турске градове током јуна. У тим протестима је погинуло осморо људи, преноси АФП.

Ердоган је на састанку своје Странке правде и развоја (АК) поручио потенцијалним учесницима да "одустану од својих нада у вези са Таксимом" и од борбе против државе.

Он је позвао да се не ремети мир становништва, које не жели да улицама доминирају каменице и Молотовљеви коктели. Турски премијер је предложио нека друга мјеста за окупљање током 1. маја, понудивши и бесплатни превоз тог дана.

Њевичарски синдикати већ су обећали да ће игнорисати забрану окупљања на Таксиму. У понедјељак је полиција бацала сузавац на чланове организације Комитет 1. маја, којег чине представници синдиката и организација цивилног друштва, како би их спречила да издају саопштење о демонстрацијама 1. маја на Таксиму.

Упркос корупцији за коју су оптужени најближи Ердоганови сарадници и његовим контроверзним отпуштањима у судовима и полицији, као и непопуларним новим законима којима настоји да појача своју власт, странка турског премијера је на локалним изборима 30. марта однијела надмоћну побједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана