Erdogan prijetio da će »preplaviti Evropu migrantima«

Srna
Erdogan prijetio da će »preplaviti Evropu migrantima«

Brisel - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je u novembru da će poplaviti Evropu migrantima ako mu lideri EU ne ponude bolji sporazum u cilju rješenja izbjegličke krize, objavljeno je na grčkom veb-sajtu "Jurotudej" .

Pozivajući se na zapisnik sa sastanka Erdogana, predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, na sajtu se navodi da je taj susret bio napet i pun tenzija, te da je pokazana duboka uzajamna netrpeljivost i nepovjerenje.


Zvaničnici EU pokušali su da isposluju pomoć od Ankare u suzbijanju priliva sirijskih izbjeglica i migranata u Evropu.

Evropski savjet i Evropska komisije nisu željeli ni da potvrde niti da demantuju autentičnost dokumenta koji je objavio grčki veb-sajt, a komentara nema ni iz kabineta Erdogana.

Grčki veb-sajt objavio je faksimil zapisnika na engleskom jeziku. Veb-sajt ne navodi kada je ili gdje je održan sastanak, ali najvjerovatnije susret je bio 16. novembra u Antaliji u Turskoj.

"Možemo u svakom trenutku da otvorimo vrata prema Grčkoj i Bugarskoj i možemo da ukrcamo izbjeglice u autobuse....Kako ćete riješiti pitanje izbjeglica ako ne isposlujete dogovor? Ubićete izbjeglice?", upitao je Erdogan na ovom sastanku, navodi se u zapisniku.

Erdogan je, takođe, rekao da će se EU suočiti sa mnogo više od "jednog mrtvog dječaka na obali". "Govorimo od 10.000 ili 15.000. Šta ćete onda da uradite? U napadima u Parizu radi se o siromaštvu i isključenju. To su neobrazovani ljudi, ali oni će i dalje biti teroristi u Evropi", rekao je Erdogan, navodi se u zapisniku.

Takođe, u zapisniku se navodi da je Erdogan zatražio šest milijardi evra pomoći u naredne dvije godine. Junker mu je na to odgovorio da se može govoriti samo o polovini te sume, a Erdogan je onda rekao da Turskoj onda nisu ni potrebne pare EU.

U žestokoj raspravi Erdogan je često prekidao Junkera i Tuska, optužujući EU da obmanjuje Tursku, a Junkera lično da ne pokazuje dovoljno poštovanja.

Turski lider je rekao Junkeru da treba više da poštuje Tursku koja ima 80 miliona stanovnika.

"Luksemburg je samo mali gradić u Turskoj", rekao je Erdogan Junkeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana