Ердоган појачава критике Бриселу

Срна
Ердоган појачава критике Бриселу

Анкара - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган појачао је данас критике према ЕУ, наводећи да Турска мора да иде својим путем и поручио да ће поново увести смртну казну, уколико ту мјеру усвоји парламент.

На церемонији отварања споменика посвећеног за 250 погинулих током прошлогодишњег неуспјелог војног удара, Ердоган је оптужио Брисел да "петља" са дугогодишњом кандидатуром Турске за чланство у ЕУ.


"Став ЕУ је јасан, прошле су 54 године и они још петљају", наводи Ердоган, истичући да Брисел не испуњава дата обећања, од безвизног режима до помоћи за сиријске мигранте.

Према његовим ријечима, Турска ће ријешти ствари за себе, јер нема друге могућности.

Односи Анкаре са Западом су затегнути након што су европске државе изразиле узнемиреност због "чистки" након неуспјелог војног удара. Око 150.000 људи је отпуштено или суспендовано са посла, а више од 50.000 приведено због сумње да су повезани са имамом Фетулахом Гуленом, којег Анкара окривљује за неуспјели пуч.

Ердоган је најавио да ће без оклијевања одобрити смртну казну, уколико у парламенту буде гласано за повратак најстроже казне.

"Не занима ме шта Ханс и Џорџ говоре. Гледам шта Ахмет, Мехмет, Хасан, Хусеин, Ајша, Фатима и Хатиџа кажу", навео је Ердоган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана