Ердоган отворио највећу џамију у западној Европи

Срна
Ердоган отворио највећу џамију у западној Европи

Келн - Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган свечано је у Келну отворио џамију, највећу у западној Европи, уз јако присуство полиције.

Полиција је морала да раздваја Ердоганове присталице и противнике.

У свом говору посвећеном њемачко-турском пријатељству, Ердоган је своју вишедневну посјету Њемачкој описао као “прелијепу” и “изузетно успјешну” у, како је навео, “критичној фази”.

Он је поздравио 3,5 милиона својих сународника, браће, како је рекао, који живе у Њемачкој и захвалио “свом пријатељу” предсједнику Франк-Валтеру Штајнмајеру који га је, како каже,, “веома учтиво” примио, преносе њемачки медији.

Оцијенио је и да су разговори с канцеларком Ангелом Меркел протекли веома добро, упркос неким несугласицама. Он је рекао да је са обоје њемачких званичника разговарао о важним темама, као што су економске инвестиције и о томе како се “ефикасно борити против расизма и исламофобије”.

Ердоган је позвао Турке у Њемачкој да се боље интегришу у њемачко друштво, а заложио се и за двојно држављанство.

Такође је позвао да се заузме заједнички став против расизма и критиковао понашање Нијемаца према фудбалерима Месуту Озилу и Илкају Гундогану, који су послије фотографисања с њим били изложени јаким критикама.

Само због тога су “искључени из друштва. За то немам разумијевања”, рекао је Ердоган.

Турски предсједник је поново затражио и одлучну борбу против присталица Гуленовог покрета који Анкара сматра одговорним за покушај пуча у Турској прије двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана