Ердоган оптужио Америку и Израел за мијешање у политику Техерана

Срна
Ердоган оптужио Америку и Израел за мијешање у политику Техерана

Анкара - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је САД и Израел за мијешање у унутрашњу политику Ирана, након неколико дана протеста у Исламској Републици, пренијели су турски медији.

Он је новинарима у Анкари рекао да се не може прихватити то да се поједине земље, прије свих САД и Израел, мијешају у унутрашњу политику Ирана и Пакистана.


"Такве ствари у овим земљама окрећу људе једне против других. Срамота је што смо то видјели на примјеру многих нација, видјели смо то у Ираку", изјавио је Ердоган.

Турски предсједник је додао да поједине муслиманске земље "играју игру", у којој предузимају кораке ка стварању ресурса од богатстава других земаља, преноси АФП.

Ердоган је у сриједу, 3. јануара, разговарао са иранским предсједником Хасаном Роханијем коме је пружио подршку у враћању ка "миру и стабилности" у Ирану.

Турски предсједник је похвалио Роханијеву изјаву да су улични протести демократско право грађана и додао да су такве изјаве помогле нормализовању ситуације у Ирану.

Ердоган је у неколико наврата критиковао такозвани "персијски империјализам" у Ирану, што је појачало тензије између двије земље, али су се односи Анкаре и Техерана побољшали у посљедњих неколико мјесеци, откако је почео заједнички рад са Москвом на успостављању мира у Сирији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана