Erdogan čisti protivnike u policiji

Glas Srpske
Erdogan čisti protivnike u policiji

Ankara - Turske vlasti uhapsile su juče 57 policijskih funkcionera u okviru istrage zbog korupcije i zloupotrebe položaja, što je prema ocjeni medija najnovija akcija državnih vlasti protiv protivnika turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana uoči predsjedničkih izbora 10. avgusta.

U Istanbulu su uhapšena 42 bivša i sadašnja policajca, uključujući bivšeg šefa antiterorističke jedinice istanbulske policije Omera Kosea.

U više gradova širom Turske uhapšeno je još 15 policajaca, pri čemu dnevni list "Hurijet" navodi da su racije istovremeno izvršene u čak 22 grada. Samo u Istanbulu je pretresala na 200 adresa.

Uhapšeni su sumnjičeni za špijunažu, neovlašćeno prisluškivanje, falsifikovanje zvaničnih dokumenata, kršenje prava na privatnost, fabrikovanje dokaza i kršenje tajnosti istrage, navode turski mediji.

Premijer Erdogan optužuje pristalice svog bivšeg saveznika Fetulaha Gulena da imaju preveliki uticaj u turskoj policiji i sudstvu i da su mu namjestili korupcionaški skandal kako bi ga svrgnuli sa vlasti uoči lokalnih izbora u martu.

Vlasti tvrde da je operacija hapšenja pokrenuta zbog terorističke organizacije "Tevhid selam", koju su Gulenovi agenti iz redova bezbjednosnih snaga izmislili da bi prisluškivali na hiljade ljudi.

Oni su, između ostalih, prisluškivali i političare, novinare, akademike i druge poznate ličnosti u Turskoj, kao i četiri bivša ministra. Prema izjavama zvaničnika kancelarije javnog tužioca u Istanbulu, izdata je naredba za hapšenje 76 policajaca, dok se 52 njih već nalaze u pritvoru.

Većina uhapšenih se nalazila na ključnim pozicijama 17. decembra 2013. kada je pokrenuta pomenuta istraga.

Među uhapšenima su i bivši policijski šefovi Kazim Aksoj, Ramazan Kandan i Gafur Atak. Aksoj je izbačen iz policije prošlog decembra sa mjesta šefa odjeljenja za finansijski kriminal.

Operaciju je pokrenula istanbulska Jedinica za protivterorizam, praveći racije po Istanbulu, Ankari i Dijarbakiru. Jedan od privedenih je prilikom hapšenja nosio svoju policijsku uniformu, dok su svi uhapšeni prvo odvedeni u bolnicu Haseki na preglede, pa onda u pritvor u štab istanbulske policije u naselju Vatan.

Potjernica

U televizijskom intervjuu tokom vikenda Redžep Tajip Erdogan izjavio je da neće posustati u svojoj namjeri da "očisti državu". Takođe je dodao da će SAD zauzeti određeni stav jer Fetulah Gulen trenutno živi tamo.

- Rekao sam američkom predsjedniku o čemu je riječ i on je to razumio. Ipak, važno je poštovati i sudske odluke i jednom kada se izda crvena potjernica, Gulen neće moći da ostane tamo gdje se sada nalazi - rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana