Ердоган: Опкољен Африн, улазимо сваког часа, а следи Манбиџ

Агенције
Ердоган: Опкољен Африн, улазимо сваког часа, а следи Манбиџ

Анкара - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су турске снаге опколиле Африн на сјеверу Сирије и да ће сваког часа ући у тај град.

Према његовим ријечима, Африн није једини циљ у борби против Курда, пошто је најавио и продор на исток ка Манбиџу, гдје су смјештене америчке трупе.

Државни медији у Турској објавили да су у четвртак турске снаге и њихови савезници међу сиријским побуњеницима заузели град Џиндерес, чиме су под контролу ставили једно од највећих насеља у региону Африна.

Ројтерс наводи да је Ердоган у обраћању из Анкаре, преношеном на телевизији, казао да ће оружане снаге Турске наставити да продиру даље након операција у Африну и Манбиџу у Сирији како би "почистили" курдске борце са позиција дуж целокупне турско-сиријске границе.

Ердоган је, како се наводи, запретио да ће, у оквиру операције покренуте у јануару ове године ради заузимања Африна, турске снаге наставити даље на исток ка Манбиџу, гдје су распоређене Јединице за заштиту народа (YПГ) сиријских Курда, што би, по оцјени Ројтерса, могло да турске снаге уведе у сукоб с америчким трупама смјештеним у том сиријском граду.

Подсјећа се да је у четвртак министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио да ће турске снаге офанзиву у Африну окончати до маја, а онда ће заједно са властима из Багдада, након ирачких парламентарних избора, покренути заједничку офанзиву против курдских екстремиста у Ираку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана