Ердоган: Нећете претворити Истанбул у Константинопољ

Танјуг
Ердоган: Нећете претворити Истанбул у Константинопољ

Анкара - Предсједник Турске Реџеп Таијп Ердоган описао је масовну пуцњаву у двије новозеландске џамије у којој је погинуло 50 људи као дио ширег напада на Турску.

Он је запретио да ће послати назад “у сандуцима” свакога ко покуша да заузме Истанбул.

Ердоган, који настоји да обезбједи подршку за своју исламистички оријентисану партију АК на локалним изборима 31. марта, тврди да је напад на Новом Зеланду доказ глобалног антимуслиманског сентимента.

“Тестирају нас са 16.500 километара, са Новог Зеланда, порукама које шаљу одатле. Ово није индивидуални чин, ово је организовано”, рекао је Ердоган без даљег појашњавања, преноси Ројтерс.

Он је рекао да је наоружани нападач запретио Турској и предсједнику лично и да је желио да истјера Турке из европског дијела Турске.

“Овдје смо већ хиљаду година и бићемо овдје до апокалипсе, ако Бог да”, рекао је Ердоган на скупу поводом битке на Галипољу 1915. године, када су османски војници побједили снаге под вођством Британаца, укључујући аустралијске и новозеландске трупе које су покушале да заузму полуострво, капију до Истанбула.

“Нећете претворити Истанбул у Константинопољ”, запретио је Ердоган, алудирајући на грчки назив који је град носио док га Турци нису освојили 1453.

“Ваши дједови су дошли овде...и вратили су се у сандуцима. Немојте сумњати да ће се то и вама догодити”, поручио је.

Високи турски безбједносни извор рекао је да је Тарант ушао у Турску два пута у 2016. години. Турске власти почеле су да истражују све од хотелских података до снимака са камера, покушавајући да открију разлог за ове посјете, рекао је извор.

Аустралијанац Брентон Тарант, 28, оптужени за пуцњаву у суботу у којој је погинуло 50 људи у џамијама у граду Крајстчерч на Новом Зеланду, у свом манифесту навео је листу “непријатеља високог ранга”, укључујући њемачку канцеларку Ангелу Меркел, турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и градоначелника Лондона Садика Кана. Описујући турског предсједника Ердогана, Тарант је навео да је “вођа највеће исламске групе унутар Европе”, те да га је потребно уклонити “да би се елиминисао главни непријатељ Русије и ослабио НАТО”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана