Erdogan: Evropljani neće moći mirno da hodaju ulicama

Agencije
Erdogan: Evropljani neće moći mirno da hodaju ulicama

Ankara, Berlin - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je juče da Evropljani širom svijeta neće moći da bezbjedno hodaju ulicom ako ne promijene stav prema Turskoj, i pozvao Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju.

Turska je u sporu s Njemačkom i Holandijom zbog toga što su zabranile turskim ministrima da se obraćaju na skupovima turskim građanima koji tamo žive s ciljem obezbjeđivanja što veće podrške uoči aprilskog referenduma o proširenju ovlašćenja turskog predsjednika.

- Ako Evropa nastavi ovako, nijedan Evropljanin u bilo kom dijelu svijeta ne može da bezbjedno hoda ulicom. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju - poručio je Erdogan u izjavi novinarima u Ankari.

Potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmuš rekao je da zvaničnici turske vlade i dalje učestvuju na skupovima Turaka koji žive u evropskim gradovima, ali ne sprovode kampanju uoči referenduma zakazanog za 16. april.

On je rekao je da se u Evropi čuju "koraci neonacizma i ekstremnog rasizma".

Kurtulmuš je istakao da je spor sa evropskim zemljama zbog zabrane turskim ministrima da se obraćaju na skupovima na njihovim teritorijama, pomogao da Turci u Evropi bolje razumiju ustavne izmjene koje će biti predložene na referendumu.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer upozorio je juče, u prvom predsjedničkom govoru, Erdogana da rizikuje da uništi sve što je njegova zemlja postigla posljednjih godina.

- Način na koji gledamo na Tursku karakteriše briga da se sve što se gradilo godinama i decenijama urušava - rekao je Štajnmajer u inauguralnom govoru.

Direktno se obraćajući Erdoganu, Štajnmajer je istakao da turski predsjednik "ugrožava sve što je, zajedno sa drugima, gradio".

- Prekinite sa užasnim nacističkim poređenjima. Ne presijecajte veze onih ljudi koji žele partnerstvo sa Turskom. Poštujte vladavinu prava i slobodu medija i novinara. I oslobodite Deniza Jucela - rekao je Štajnmajer.

Jucel je dopisnik njemačkog "Velta" koji ima tursko i njemačko državljanstvo, a uhapšen je prošlog mjeseca u Turskoj.

Turska je u više navrata optužila Njemačku da koristi "nacističke taktike" pri zabrani mitinga, dok su evropski lideri pozvali turske zvaničnike da se klone tog poređenja. 

"Leks Erdogan" pred usvajanjem

Austrijska vlada postigla je dogovor o uvođenju mogućnosti za zabranu vođenja strane predizborne kampanje na teritoriji Austrije, što su mediji nazvali "leks Erdogan", što je reakcija na pokušaje turskog predsjednika da kampanju za predstojeći referendum vodi i po dijaspori.
Izmjena zakona treba, kako je najavljeno, da prođe skupštinsku proceduru do kraja mjeseca.
Prema tim izmjenama, moguća je zabrana svih nastupa turskih političara u Austriji pred referendum u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana