Ердоган: Европљани неће моћи мирно да ходају улицама

Агенције
Ердоган: Европљани неће моћи мирно да ходају улицама

Анкара, Берлин - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је јуче да Европљани широм свијета неће моћи да безбједно ходају улицом ако не промијене став према Турској, и позвао Европу да поштује људска права и демократију.

Турска је у спору с Њемачком и Холандијом због тога што су забраниле турским министрима да се обраћају на скуповима турским грађанима који тамо живе с циљем обезбјеђивања што веће подршке уочи априлског референдума о проширењу овлашћења турског предсједника.

- Ако Европа настави овако, ниједан Европљанин у било ком дијелу свијета не може да безбједно хода улицом. Ми, као Турска, позивамо Европу да поштује људска права и демократију - поручио је Ердоган у изјави новинарима у Анкари.

Потпредсједник турске владе Нуман Куртулмуш рекао је да званичници турске владе и даље учествују на скуповима Турака који живе у европским градовима, али не спроводе кампању уочи референдума заказаног за 16. април.

Он је рекао је да се у Европи чују "кораци неонацизма и екстремног расизма".

Куртулмуш је истакао да је спор са европским земљама због забране турским министрима да се обраћају на скуповима на њиховим територијама, помогао да Турци у Европи боље разумију уставне измјене које ће бити предложене на референдуму.

Предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер упозорио је јуче, у првом предсједничком говору, Ердогана да ризикује да уништи све што је његова земља постигла посљедњих година.

- Начин на који гледамо на Турску карактерише брига да се све што се градило годинама и деценијама урушава - рекао је Штајнмајер у инаугуралном говору.

Директно се обраћајући Ердогану, Штајнмајер је истакао да турски предсједник "угрожава све што је, заједно са другима, градио".

- Прекините са ужасним нацистичким поређењима. Не пресијецајте везе оних људи који желе партнерство са Турском. Поштујте владавину права и слободу медија и новинара. И ослободите Дениза Јуцела - рекао је Штајнмајер.

Јуцел је дописник њемачког "Велта" који има турско и њемачко држављанство, а ухапшен је прошлог мјесеца у Турској.

Турска је у више наврата оптужила Њемачку да користи "нацистичке тактике" при забрани митинга, док су европски лидери позвали турске званичнике да се клоне тог поређења. 

"Лекс Ердоган" пред усвајањем

Аустријска влада постигла је договор о увођењу могућности за забрану вођења стране предизборне кампање на територији Аустрије, што су медији назвали "лекс Ердоган", што је реакција на покушаје турског предсједника да кампању за предстојећи референдум води и по дијаспори.
Измјена закона треба, како је најављено, да прође скупштинску процедуру до краја мјесеца.
Према тим измјенама, могућа је забрана свих наступа турских политичара у Аустрији пред референдум у Турској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана