Ердоанов син побјегао у Грузију

Агенције
Ердоанов син побјегао у Грузију

Анкара - Билал Ердоан, син турског премијера Тајипа Ердоана, побјегао је у Грузију након вијести о томе да је турски суд издао налог за његово хапшење.

Ердоан је због корупционашке афере у коју су умијешани чланови његовог кабинета и чланови њихових породица, смијенио 10 министара и извршио реконструкцију владе.

Након тога је неколико турских листова саопштило да је у аферу уплетен и Билал Ердоан, млађи син турског премијера. Истражитељи испитују пословање ТУРГЕВ-а, невладине организације из Истанбула, у чијем се управном одбору налази Билал.

Према писању "Радикала", тужилаштво је чак издало налог за његово хапшење због "оснивања и припадања криминалној организацији ради личне добити".

Муамер Акас, тужилац који је тражио да полиција испита тендере за градњу студентског дома које су тој организацији додијелиле градске власти у Истанбулу, одмах је смијењен.

"Очигледно је извршен притисак на тужилаштво, јер осумњичени нису ухапшени и дозвољено им је да се заштите, побјегну или склоне доказе", истакао је Акас у писаном саопштењу.

Аналитичари истичу да Ердоан постаје нервозан и да покушава да заштити Билала, кога турски медији често називају принцем.

"Ода ТВ", онлајн новински сајт, саопштио је да је Билал без пасоша изашао из Турске преко граничног прелаза Батум и ушао у Грузију. Наводно је у журби напустио Истанбул да би избјегао хапшење.

"Ода ТВ" је ступила у контакт с његовим адвокатом, који је одбио да потврди те наводе.

Премијер Ердоан је изјавио да је он сам права мета истраге везане за корупцију и да његови противници желе да га сруше нападајући његову породицу.

"Та зграда је студентски дом, а не хотел Билала Ердоана. Они желе да допру до мене преко ТУРГЕВ-а", рекао је Ердоан новинарима.

Ово није први пут да се име Тајипа Ердоана везује за корупцију. У једној од депеша, које је 2004. године објелоданио сајт Викиликс, тадашњи амерички амбасадор Ерик Еделман написао је да је чуо да Ердоан има 8 рачуна у швајцарским банкама.

"А његово објашњење да се обогатио захваљујући поклонима које је његов син добио за свадбу и да турски бизнисмен из чистог алтруизма плаћа образовање његово четворо дјеце у САД звучи јадно", додао је амбасадор.

На друштвеним мрежама је објављено да је Ердоан купио сину Билалу стан у САД за 216.000 долара.

Војска неутрална

Турска војска је јуче саопштила да неће дозволити да буде увучена у корупционашки скандал због којег је премијер Реџеп Тајип Ердоан реконструисао владу.

Саопштење је реакција на изјаву Ердоановог савјетника да је тај скандал завјера са циљем да се испровоцира државни удар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана