Erdoan osudio zemlje koje priznaju genocid nad Jermenima

Agencije
Erdoan osudio zemlje koje priznaju genocid nad Jermenima

Ankara - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je osudio lidere zemalja koji su priznali genocid nad Jermenima u vrijeme Otomanskog carstva.

On je optužio Francusku, Njemačku, Rusiju i Austriju, čiji su lideri ili parlamenti nedavno opisali ubijanje Jermena kao genocid, da podržavaju “tvrdnje konstruisane na jermenskim lažima”, prenio je AP.

Erdoan je, takođe, optužio SAD da su stale na stranu Jermenije iako predsjednik Barak Obama nije upotrebio izraz genocid u svojoj godišnjoj poruci.

“Oni bi trebalo da najprije očiste mrlje na vlastitim istorijama”, rekao je turski lider, prenosi AP.

Komemoracijom u Jerevanu, juče je obilježena 100. godišnjica pogroma nad Jermenima, za vrijeme Otomanskog carstva, a svečanosti je prisustvovalo 60 delegacija raznih  zemalja, među njima i predsjednici Srbije, Rusije, Francuske i Kipra.

Ankara tvrdi da nije riječ o genocidu, ali ne poriče zločin velikih razmjera, dok je Evropska unija nedavno pozvala Tursku na bazi rezolucije iz 1987. da “prizna genocid”.

Mnogi istoričari tvrde da su turske vlasti u periodu između 1915. i 1917. godine ubile oko 1,5 milion Jermena, smatrajući ih saveznicima Rusije sa kojom su bile u ratu, dok Turci tvrde da je taj broj žrtava preuveličan i pominju oko 500.000 ubijenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana