Ердоан осудио земље које признају геноцид над Јерменима

Агенције
Ердоан осудио земље које признају геноцид над Јерменима

Анкара - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан је осудио лидере земаља који су признали геноцид над Јерменима у вријеме Отоманског царства.

Он је оптужио Француску, Њемачку, Русију и Аустрију, чији су лидери или парламенти недавно описали убијање Јермена као геноцид, да подржавају “тврдње конструисане на јерменским лажима”, пренио је АП.

Ердоан је, такође, оптужио САД да су стале на страну Јерменије иако предсједник Барак Обама није употребио израз геноцид у својој годишњој поруци.

“Они би требало да најприје очисте мрље на властитим историјама”, рекао је турски лидер, преноси АП.

Комеморацијом у Јеревану, јуче је обиљежена 100. годишњица погрома над Јерменима, за вријеме Отоманског царства, а свечаности је присуствовало 60 делегација разних  земаља, међу њима и предсједници Србије, Русије, Француске и Кипра.

Анкара тврди да није ријеч о геноциду, али не пориче злочин великих размјера, док је Европска унија недавно позвала Турску на бази резолуције из 1987. да “призна геноцид”.

Многи историчари тврде да су турске власти у периоду између 1915. и 1917. године убиле око 1,5 милион Јермена, сматрајући их савезницима Русије са којом су биле у рату, док Турци тврде да је тај број жртава преувеличан и помињу око 500.000 убијених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана