Emirati spremni da pošalju kopnene trupe u Siriju

Tanjug
Emirati spremni da pošalju kopnene trupe u Siriju

Abu Dabi - Ujedinjeni Arapski Emirati su danas saopštili da su spremni da pošalju kopnene trupe u Siriju, u sklopu međunarodne koalicije protiv takozvane Islamske države.

Na pitanje da li su UAE spremni da pošalju trupe, ukoliko to bude potrebno, ministar spoljnih poslova te zemlje Anvar Gargaš je na konferenciji za štampu u Abu Dabiju izjavio: "To je naša pozicija čitavo ovo vrijeme", preneo je Rojters.

"Frustrirani smo zbog sporosti kojom se odvija borba protiv džihadista", naveo je Gargaš i dodao: "Ne govorimo o slanju hiljada vojnika, već slanju kopnenih trupa koje će predvoditi i pružiti podršku u borbi. Naša pozicija na tu temu ostaje ista, a vidjećemo kako će se situacija razvijati."

Gargaš je istakao da je "vođstvo SAD u operaciji" preduslov da UAE uopšte pošalju kopnene snage u Siriju.

I Saudijska Arabija je prošle nedjelje saopštila da je spremna da učestvuje u eventualnoj kopnenoj operaciji u Siriji, ukoliko koalicija na čelu sa SAD koja se bori protiv IS u Siriji i Iraku odluči da takvu akciju pokrene.

Sirijska vlada je, međutim, saopštila da će se odupreti bilo kakvom upadu na svoju teritoriju i da će agresore poslati natrag kući "u drvenim sanducima", što je, prema navodima Rojtersa, očito upućeno zemljama Bliskog Istoka sa većinskim sunitskim stanovništvom, a koje su rekle da bi bile spremne da se uključe u takvu operaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana