El Čapu ćelija u urednoj verziji pakla

Priredio: Boris Đurić
El Čapu ćelija u urednoj verziji pakla

Bruklin - Odmah nakon što je ozloglašeni meksički narko-bos Hoakin Guzman (61), poznatiji kao El Čapo, proglašen krivim u američkom sudu zbog organizovanja krijumčarenja ogromnih količina droge počelo se špekulisati u kojem zatvoru će izdržavati najvjerovatnije doživotnu kaznu. S obzirom na reputaciju i bjekstva mnogi se pitaju da li u SAD postoji toliko dobro čuvana ćelija da iz nje El Čapo ne može pobjeći.

Za sada se ne zna gdje će biti zatvoren Guzman, koji je dobio status legende nakon nekoliko drskih i gotovo 'holivudskih' bježanja. Tako se 2001.  sakrio u pokretnu korpu za prljavi veš koju je vani izvezao korumpirani stražar da bi se 14 godina kasnije dočepao slobode vozeći motor u 2,5 kilometar dugom tunelu čiji je ulaz bio na podu ispod tuša njegove ćelije. Prema većini eksperata,  on će biti  smješten u zatvor USP Florens Admaks, poznatiji kao Supermaks, iz kojeg niko nikada nije pobjegao. Poznat i kao Alkatraz Rokija, zatvor je smješten u Koloradu i u njemu se nalazi 400 najozloglašenijih zatvorenika SAD. Tu robijaju teroristi, krijumčari doge i profesionalne ubice koje su radile za razne bande.

-  Ovo je nesvakidašnji zatvor. Izgrađen je na  planini i veoma je teško iz njega pobjeći. Svaki pokreti zatvorenika se stalno nadziru preko video-kamera -  rekao je bivši upravnik zatvora u Njujorku, Martin Horn.

Vjerenica osuđenog ubice i Supermaks zatvorenika Tomasa Silverstajna, Rene Ladner opisuje zatvor kao “ urednu verziju pakla”.

- Zatvorenici imaju pravo na dva poziva mjesečno dok se mejlovi provjeravaju i zahtjevi za posjete porodice često se znaju zagubiti -  dodaje Ladner.

Milijarde dolara koje je zaradio krijumčarenjem droge neće pomoći El Čapu  u novom zatvoru će dnevno provoditi 23 časa sam u svojoj ćeliji napravljenoj od debelih betonskih zidova i sa malim prozorom kroz koji se može samo vidjeti nebo. Prozor je napravljen tako da zatvorenici ne mogu vidjeti pejzaže Kolorada i saznati na kojoj lokaciji se tačno nalaze.

Velika je šansa da nikada neće imati kontakte sa ostalim zatvorenicima, kao što su organizator terorističkog napada 11. septembra  Zakarije Musaui, domaći terorista Teri Nikols koji je izveo napad u Oklahoma Sitiju, Tek Kazinski poznat kao Unabomber, vođa njujorške bande Latin Kings Luis Felike i FBI agent koji je prešao na stranu neprijatelja Robert Hansen. Oni su smješteni u ćelije dizajnirane kao 'kontrolne jedinice' koje funkcionišu kao zatvor unutar zatvora.

-  To vam je kao da ste smještenu u izolovanu jedinicu, unutar druge izolovane jedinice koja je takođe smještena u treću jedinicu - rekao je bivši zatvorenik Leri Lavin.

Voda u tušu ćelije teče samo jedan minut i potrebno je nekoliko puta pritiskati dugme tuša da bi se čovjek okupao. Zatvorenici mogu mijenjati meni za a ukoliko žele medicinsku pomoć moraju platiti dva dolara za pregled. Godišnje im se  može smanjiti kazna do 54 dana za dobro ponašanje dok nikada ne mogu dobiti pomilovanje.

Žalba na presudu

El Čapo što na španskom znači Kratki, proglašen krivim po svih deset tačaka optužnice, zbog čega bi mogao provesti ostatak života u zatvoru.

Hoakinu Guzmanu je suđenje počelo u novembru prošle godine i na procesu se pojavilo više od 50 svjedoka. Njega je 2017. godine Meksiko izručio Sjedinjenim Državama, gdje ga terete da je kao vođa kartela Sinaloa krijumčario na tone kokaina, heroina i druge droge.

Njegov advokat  Džefri Ličman izjavio je  da će se on žaliti na presudu o krivici da se odbrana “borila divlje” na suđenju i da će “nastaviti da se bori” za Guzmana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana