Ekvador ne zna kako da se riješi Asanža

Tanjug
Ekvador ne zna kako da se riješi Asanža

London - Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž za Ekvador je najgori mogući gost koji ne počisti za sobom, razotkriva tajne, miješa se u sve i ne zna se kada će da ode.

Četiri godine nakon što se Asanž sklonio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, napetosti između njega i njegovog domaćina su očigledne.

Ekvador je u utorak objavio da je Asanžu uskratio pristup internetu zbog toga što je "Vikiliks" objavio hakovane mejlove predsjedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton. Curenje tih podataka dovelo je ekvadorsku vladu u nezgodnu poziciju. Odobrivši mu zaštitu, Ekvador je podržao Asanžov argument da su optužbe za silovanje u Švedskoj samo izgovor za njegovo izručenje SAD. Međutim, čini se da je pretjerao dopustivši "Vikiliksu" uplitanje u američke izbore.

- Vlada se boji jer shvata da će Klintonova vjerovatno pobijediti i da bi mogla da ih natjera da plate - rekao je bivši ekvadorski ambasador u Londonu Maurisio Gandara.

Nije poznato koliko bi Asanž još mogao da ostane u ekvadorskoj ambasadi. Živi u malom apartmanu veoma skromno, ima traku za trčanje, mikrotalasnu pećnicu i mini-solarijum, a do sada je većinu vremena provodio na internetu.

Obamini mejlovi

"Vikiliks" je objavio listu mejlova Baraka Obame iz perioda prije nego što je postao predsjednik SAD. Mejlovi su raspoređeni u sedam fajlova i obuhvataju one koje je poslao Obama kao i one koji su njemu poslati. Najveći broj mejlova poslao je šef kampanje Hilari Klinton, Džon Podesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana