Експлозија на аеродорому у Истанбулу, најмање 28 мртвих VIDEO

Танјуг
Експлозија на аеродорому у Истанбулу, најмање 28 мртвих VIDEO

Истамбул - Најмање 28 људи је убијено, а десетине повређене у експлозији на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу, јавља агенција Реутерс, позивајући се на турског министра правде.

Претходно је иста агенција, позивајући се на турске медије, објавила да је број повређених најмање 40.

Обраћајући се посланицима у парламенту, министар правде Турске Бекир Боздаг је рекао да на основу првих информација које има може само потврдити да је у питању један нападач, те да је 10 људи убијено а најмање 20 рањено.

"Према информацијама које сам добио до сада, терориста је најприје отворио ватру на улазу на међународни терминал аеродрома 'Ататурк' а затим се разнио експлозивом", рекао је за CNN Турске.

Агенција Реутерс међутим јавља да су у питању два нападача, позивајући се на турске званичнике и изјаве сведока.

Полиција је, како јавља BBC, испалила хице да "неутралише" осумњичене.

На аеродрому су амбулантна возила, а свједоци су раније медијима рекли да су и такси возила одвозила повређене са аеродрома.

Дио летова ка аеродрому "Ататурк" је преусмјерен након напада, изјавио је један од званичника додајући да још није јасно који летови ће бити отказани.

Ројтерс јавља да је аеродром евакуисан након напада.

Недавни бомбашки напади у Турској довођени су у везу са курдским побуњеницима и са Исламском државом Ирака и Леванта (ИДИЛ).

Брига за безбједност и бојкот Русије погодили су туристички сектор Турске ове године.

"Ататурк" је највећи и најпрометнији аеродором у Турској.

Прошле године кроз њега је прошло више од 61 милион путника. Тиме је тај аеродром надмашио франкфуртски и пласирао се међу три најпрометнија у Европи, одмах иза лондонског Хидроува и париског аеродрома "Шарл де Гол ".

У децембру прошле године, догодила се експлозија на другом истанбулском аердорому "Сабиха Гокчен" у којој је страдала једна особа.

У последњем нападу, који се догодио почетком јуна, бомба подметнута испод полицијског аутобуса усмртила је 11 и ранила 36 људи у главној туристичкој зони Истанбула.

У безбједносној брошури за путнике које је Стејт Дипартмент објавио у марту, а допунио подацима у понедјељак, грађанима САД се савјетује појачан опрез приликом посјете Турској, као и током обиласка јавних површина, нарочито оних најпримамљивијих за туристе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана