Egipat pobija grčke tvrdnje o padu avion

Agencije
Egipat pobija grčke tvrdnje o padu avion

Kairo - Egipatski avion koji se sa 66 ljudi srušio u more nije pravio "nagle zaokrete", niti je mijenjao pravac prije nego što je nestao, saopštio je egipatski zvaničnik.

Erbas A320 na letu MS804 iz Pariza ka Kairu sa 66 putnika i članova posade nestao je sa radara u četvrtak ujutru, a grčki ministar odbrane je izjavio da se letjelica prije pada najprije zanijela za 90 stepeni ulevo, a zatim je rotirajući se nadesno napravila pun krug

Međutim, visoki egipatski zvaničnik avijacije rekao da nije bilo nikakvog neuobičajenog kretanja aviona.

Ehab Azmi, šef egipatske Kontrole letenja, izjavio je za AP da je avion normalno letio na visini od oko 11.000 metara prije nestanka sa radara.

"Ta činjenica pobija ono što Grci govore o o iznenadnom gubitku visine (propadanju) aviona prije nestanka s radara", rekao je on.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos rekao je da je radar pokazao kako je avion prije nego što je nestao napravio dva nagla zaokreta, a zatim naglo padao nekih 7.600 metara.

Egipatski zvaničnik je dodao da nije bilo nikakvih problema sa avionom kada je ušao u egipatski vazduni prostor, gdje je nekih minut ili dva praćen radarom, a zatim nestao.

Grčki vazduhoplovni zvaničnici navode da su kontrolori vazdušnog saobraćaja razgovarali sa pilotom kada je ušao u grčki vazdušni prostor i tom prilikom je sve djelovalo normalno. Međutim, kada su pokušali ponovo da ga kontaktiraju u 02.27 po egipatskom vremenu pri ulasku u egipatski vazdušni prostor, uprkos ponovljenim pozovima, nisu dobili odgovor.

Razlozi velikog razmimoilaženja u podacima Grčke i Egipta o posljednjim minuta prije pada aviona nisu poznati, javlja BBC.

Francuska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja navela je ranije da je egipatski avion prije pada emitovao automatske poruke da je u letjelici prije pada bilo dima.

U međuvremenu pronađeni su delovi olupine aviona i lične stvari stradalih putnika, a nastavljena je potraga za crnim kutijama koje bi trebalo da donesu ključne informacije o uzrocima pada aviona u kom se nalazilo 66 putnika i članova posade.

U potragu je uključena i egipatska podmornica, pošto se sumnja da su crne kutije potonule na dubinu od oko 2.000 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana