Egipat konačno kupio mistrale

Agencije
Egipat konačno kupio mistrale

Pariz i Kairo su potpisali ugovor kojim Egipat kupuje dva francuska nosača helikoptera tipa "mistral", prethodno namijenjena Rusiji.

Svečana ceremonija potpisivanja ugovora o kupovini "mistrala" održana je danas u dvorcu El Itihadija u Kairu u prisustvu predsjednika Abdela Fataha el Sisija i premijera Francuske Manuela Valsa.

Francuskoj, čija mornarica u svom posjedu već ima tri nosača helikoptera "mistral", ovi brodovi nisu potrebni, čija je prodaja Rusiji obustavljena zbog ukrajinske krize.

Oland i ruski predsjednik Vladimir Putin postigli su u avgustu sporazum o refundiranju novca koji je Rusija dala u okviru ugovora o kupovini dva "mistrala".

Ugovor vrijedan 1,2 milijardi evra sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland isporuku uslovio političkim riješenjem ukrajinske krize.

"Vladivostok" je bio namijenjen ruskoj floti na Pacifiku, a "Sevastopolj" ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koje je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana