ЕУ уводи санкције против САД

Срна
ЕУ уводи санкције против САД

Париз - Земље чланице ЕУ једногласно су одобриле санкције против САД, гласајући за увођење тарифа на увоз одређених америчких производа, јављају француски медији.

То се односи на џинс, виски и мотоцикли, а као одговор на таксе које је Вашингтон претходно увео на увоз европског челика и алиминујума.

Примјену ових мјера је једногласно усвојило 28 држава чланица ЕУ и Европска комисија ће предузети кораке како би оне ступиле на снагу, преноси БФМ телевизија, позивајући се на неименоване европске изворе.

Европске контрамере могу да, потпуно законито, ступе на снагу почев од 20. јуна, али би ЕУ могла да сачека 1. јул како би реаговала у исто вријеме када и Канада, коју је Вашингтон такодје санкционисао, а која жели да првог дана наредног мјесеца лансира своје противмјере, наводе дипломатски извори.

На европској листи су десетине америчких производа међу којима су неки веома симболични, као што су виски, мотори марке “Харли-Дејвидсон” и џинс.

Прије него што буду стављене на снагу, листу мора да одобри Европска комисија, али је то пука формалност, напомиње француска телевизија.

Европске противмјере имају за сврху да, у прво вријеме, компензују у висини од 2,8 милијарде евра штету коју су европској индустрији нанијеле америчке таксе на увоз европског челика (25 одсто) и алуминијума (10 одсто).

Ту бројку Комисија сматра “одмјереном”, а при том Комисија држи до тога да процедура у потпуности испоштује прописе Свјетске трговинске организације (СТО).

Поменуту листу је ЕУ доставила СТО 18. маја, а роба која је на њој наведена производи се на америчкој територији.

ЕУ би и на увоз других америчких производа могла да уведе тарифе у висини од 3,6 милијарди евра, уколико добије спор против САД пред СТО откако је поднијела жалбу тог организацији 1. јуна, закључује БФМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана