ЕУ увела нове санкције Криму

Агенције
ЕУ увела нове санкције Криму

Брисел - Чланице Европске уније забраниле су данас инвестиције на Криму, обустављајући европску помоћ за експлоатацију нафте и гаса из Црног мора и забрањујући европским путничким бродовима да уплове у луке на Криму.

У склопу најновијих санкција, Европљанима и европским компанијама је забрањена куповина некретнина и компанија на Криму или финансирање тамошњих предузећа, наводи се у саопштењу Европске уније, и додаје да су нове мјере, које ступају на снагу у суботу, 20. децембра, дио европске политике непризнавања руске анексије Крима из марта, преноси Ројтерс.

Према најновијим ограничењима, у које је Ројтерс имао увида још 10. децембра, европске компаније више неће моћи да извозе робу и технологије које се користе у експлоатацији и производњи нафте и гаса на Криму, али и у сектору транспорта, телекомуникација и енергетике. Европским компанијама је, такође, забрањено да понуде техничку помоћ, али и грађевинске или инжењерске услуге које су повезане са инфраструктуром у тим истим секторима.

Европским компанијама више неће бити дозвољено да нуде туристичке услуге на Криму, а европски путнички бродови више неће моћи да уплове у луке на Криму, сем у ванредној ситуацији, закључује Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана