EU uvela nove ekonomske sankcije Rusiji

Agencije
EU uvela nove ekonomske sankcije Rusiji

Brisel - Evropska unija usvojila je široke ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promjeni politiku prema Ukrajini, saopštili su izvori EU.

Nove mjere prevazilaze mjere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cijenu kontinuirane intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini, prenosi AFP.

Među novim merama je, prije svega, mogućnost ograničenja pristupa ruskih banaka evropskim tržištima kapitala, što bi moglo da ugrozi preduzeća za pružanje finansijskih usluga koja posluju u Rusiji, navode francuski mediji.

"SAD bi već danas mogle da uvedu dodatne sankcije Rusiji"

Američka Bijela kuća saopštila je da bi SAD već danas mogle da uvedu dodatne sankcije Rusiji.

Oštrije sankcije SAD uslijedile bi poslije takođe oštrijih sankcija Rusiji koje su ranije danas dogovorili lideri Evropske unije.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest izjavio je da su sankcije EU dobrodošla novost.

On je rekao da očekuje da će sankcije EU biti slične sankcijama koje su SAD uvele prije oko dvije sedmice, a čija su meta bile veće ruske banke, kao i energetske kompanije i proizvođači oružja.

Portparol nije precizirao detalje eventualnih novih američkih sankcija.

SAD su vršile pritisak na evropske zemlje da usvoje oštrije sankcije poslije obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine, za šta zapad okrivljuje proruske seperatiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana