ЕУ укида ударање печата у пасош

новости.рс
ЕУ укида ударање печата у пасош

Београд - Европски парламент усвојио је у сриједу нову мјеру - укида се ударање печата у пасоше.

Европски парламент изгласао успостављање система за регистрацију података о уласку и изласку држављана трећих земаља који прелазе спољне границе ЕУ (ЕЕС), који ће од 2020. године изазвати значајне промјене приступа шенгенском простору.

"Нове мјере неће отежати живот грађана Западног Балкана. Напротив, требало би да олакшају пролазак граница. Циљ је управо био да се што брже путује. Истовремено, и да допринесе борби против тероризма. Цијели систем зовемо 'паметним границама'", каже за "Новости" посланица ЕП и извјестилац из сјенке за модернизовање граница Тања Фајон.

Предвиђена је усаглашена и јединствена европска електронска контрола докумената на уласку у ЕУ, којом ће се провјеравати подаци из пасоша, али и дозвољено вријеме проведено унутар шенгенског простора.

Нови аутоматизовани систем ће на граници сакупљати биометријске податке и "препознавати" грађане приликом сљедећих путовања. Европски комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос је истакао да је циљ ове мјере и да се смањи могућност превара, крађе докумената и идентитета.

Тања Фајон каже да ће у преговорима који ће ЕП сада водити с Европским савјетом поводом другог система ЕТИАС, о којем се писало претходних дана, настојати да сви који немају унапријед прибављену ауторизацију за улазак могу да је добију на посебном киоску на граници. Она каже и да цијена није дефинитивна, па може да се догоди да послије преговора буде и нижа од предвиђених 10 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана