ЕУ именовала главног преговарача за Брегзит

Танјуг
ЕУ именовала главног преговарача за Брегзит

Брисел - Европска унија именовала је Белгијанца Дидијеа Сеувса за шефа специјалног европског тима за преговарање о изласку Британије из Уније.

Сеувс је био дугогодишњи помоћник бившег предсједника Европског савјета Хермана ван Ромпеја.

"Могу да потврдим да је успостављен тим који ће се бавити преговорима", изјавио је портпарол актуелног предсједника Европског савјета Доналда Туска Пребен Аман за агенцију АФП, потврђујући да је Сеувс постављен за шефа тог тима.

Аман је рекао да Сеувс тренутно обавља припремне радове, пошто ће преговори почети тек кад Британија званично обавијести Савјет да жели да напусти Унију.

Туск и његове колеге из ЕУ су у петак истакли да би преговори, колико год тешки били, морају да буду покренути што је прије могуће како би се окончала неизвјесност узрокована одлуком британских гласача на референдуму у четвртак да подрже излазак из 28-чланог блока.

Британски премијер Дејвид Камерон је, дајући оставку послије референдума, изјавио да ће преговоре о напуштању ЕУ оставити свом наслиједнику, за којег се очекује да ће преузети ту функцију у октобру.

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц је данас изјавио да је Камеронова одлука да се чека до октобра да би Британија затражила излазак из ЕУ "скандалозна" и да је тако "читав европски континент постао британски талац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана