EU: Vojna pomoć Ukrajini - iluzija

B92
EU: Vojna pomoć Ukrajini - iluzija

Varšava - EU neće vojno pomoći Ukrajini jer diplomatska nastojanja rješenja ukrajinske krize nemaju alternativu, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Osim toga, Tusk je na poljskoj televiziji TVP.info apelovao na sve da se ne zaluđuju zabludama i iluzijama o vojnom rješenju, piše B92.

“Diplomatska nastojanja rješavanja krize u Ukrajini danas nemaju alternativu. EU neće doneti odluku o drugačijoj vrsti pomoći, recimo vojnoj, jer to nije u njenoj nadležnosti. Na stranu to što EU nije za to stvarana, i što nema mnogo entuzijasta takvog rješenja - neposredne vojne podrške Ukrajini. Ne zamišljajmo zablude i iluzije”, rekao je sinoć Tusk.

Predsjednik ES podsjetio je da se i druge zemlje koje podržavaju Ukrajinu, između ostalih SAD i Kanada, protive vojnom rješenju i insistiraju na razgovorima i diplomatiji.

“Da li su efikasni? Sigurno je da nisu dovoljno efikasni, posebno sa stanovišta Ukrajine. Zajedno sa sankcijama nisu donijeli momentane i potpune efekte, ali s druge strane, zaustavljanje najgore faze sukoba i masivnih borbi u Ukrajini sasvim sigurno su efekat jedinstvenog stava EU”, naveo je Tusk.

Bivši poljski premijer, sada na čelu ES, dodao je da to i nije tako malo, a po Tuskovim rečima, i Rusija je iznenađena time što je Evropa tako solidarna i jedinstvena u podršci Ukrajini.

Tusk je potvrdio da će 70. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata slaviti na poziv predsjednika Poljske Bronjislava Komorovskog, zajedno sa šefovima država Srednje Evrope, 7. maja u Gdanjsku, na poluostrvu Vesterplate, gdje je počeo Drugi svjetski rat 1. septembra 1939. godine.

“To je jako dobra ideja predsjednika Komorovskog i drugih evropskih predsjednika da se simbolično pokaže na vrlo simboličnom mjestu kakav je Gdanjsk da Evropa danas mora glasno da kaže da je taj rat počeo i završio se zato da nikada više nijedna država ne posegne za oružjem kao argumentom i nasiljem protiv druge države”, rekao je predsjednik ES Donald Tusk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana