ЕУ Трампу: Протекционизам води у ћорсокак

Танјуг
ЕУ Трампу: Протекционизам води у ћорсокак

Брисел - Европска унија је позвала данас предсједника САД Доналда Трампа да не иде путем протекционизма који води у "ћорсокак", и упозорила на штете које може нанијети трговински рат због нових америчких тарифа на челик и алуминијум.

У разговорима у Бриселу, министри економије и финансија земаља ЕУ истакли су да највећи трговински блок на свијету подржава слободну и отворену трговину, али да ће њених 28 чланица реаговати ако буду на мети америчких царина које треба да ступе на снагу сљедеће недјеље, преноси агенција АП.

"Забринути смо због могућности трговинског рата између Сједињених Држава и ЕУ јер вјерујемо да ће у њему сви бити само губитници. Ми сматрамо да је протекционизам ћорсокак", изјавио је новинарима француски министар економије Бруно Ле Мер.

Шпански министар економије Роман Есколано Оливарес рекао је да је "протекционизам увијек политичка и историјска грешка".

Истовремено, њемачки министар финансија Петер Алтмајер поручује да је "одговорност свих да очувају праведну и што отворенију међународну трговину", док је његов холандски колега Вопке Хукстра мишљења да су трговинске тарифе "лоша идеја".

"Лоше су по грађане Европе, по грађане Холандије и испоставиће се као лоше и за америчке грађане", казао је он.

Трамп је данас твитовао да ће министар трговине САД Вилбур Рос разговарати с представницима ЕУ о европским тарифама, које су, према тврдњама Трампа, неправедне по САД.

Амерички предсједник је потписао у четвртак, 8. марта, указ о увођењу тарифе од 25 одсто на увоз челика и од 10 одсто на увоз алуминијума. Од тарифа су, за сада, изузети Мексико и Канада. Трамп сматра да на тај начин штити америчке раднике, а савезници САД-а су најавили да ће узвратити на спорну мјеру.

Трамп је протеклог викенда поново затражио од ЕУ да обустави трговинске препреке за производе из САД, наводећи да постоје "божанствене чланице Европске уније које третирају САД веома лоше у области трговине

ОСТОЈИЋ: СРБИ СЕ ОД НАЦИОНАЛИЗМА БРАНИЛИ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМОМВИШЕГРАД, 12. МАРТА /СРНА/ - Историчар Предраг Остојић сматра да је побједа комуниста 1945. године највећи пораз српског народа у историји и да су Срби губили јер су се од национализма других бранили интернационализмом.
"Период од 1941. до 1945. године још боли, посебно Србе, с обзиром на то да се посљедице побједе интернационализма осјећају као погубне по српски народ. Изнио сам тезу да је побједа комуниста 1945. године највећи српски пораз у историји", рекао је Остојић вечерас у Вишеграду на историјском часу о теми "Српски антифашистички покрети у Другом свјетском рату".

Он је навео да су Вишеград ослободили припадници Југословенске војске у отаџбини 5. октобра 1943. године у операцији коју је водио Драгољуб Дража Михаиловић и у којој је ослобођен простор од Берана до Сарајева.

"Та операција говори о снажном покрету који је успостављен у то вријеме, али, нажалост, сукоб који је касније почео, довео је до тога да су се јединице Југословенске војске у отаџбини повукле од Сарајева, што је имало за посљедицу злочине усташа који су настављени на том простору", истакао је Остојић.

Предсједник Равногорског покрета отаџбине Српске Душан Сладојевић нагласио је да су режимски историчари Јосипа Броза украли истину о војсци под командом Михаиловића.

"Наш основни циљ је да ту историју изнесемо. Ми покушавамо да, на едукативан начин, Срби сагледају праву истину страдања и тешког српског слома", додао је Сладојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана